Primul tronson pilot are 3 kilometri și se află în sud-estul țării, lângă Imatra. Pentru construcția acestuia, este nevoie de defișarea zonei. Lucrările au început la sfârșitul lunii februarie 2023 și se vor încheia în 2026. Circa 70 de kilometri vor fi finalizați înainte de 2025.
În total vor fi ridicați 200 km de garduri, cu o lățime de 3 metri, iar valoarea proiectului se ridică la 380 de milioane de euro. Deși 70% din garduri se vor afla în sud-est, vor mai ridicați și în nord, o zonă nelocuită, spre Laponia și granița cu Norvegia din Arctica.
"Vor fi câteva zeci de secţiuni pentru gard. Exemplul tipic vor fi punctele de trecere a frontierei şi împrejurimile acestora, drumurile care traversează graniţa, dar şi zonele uşor accesibile persoanelor cu mijloace de transport. Acesta este singurul mod eficient şi sigur de a controla intrările de mare amploare. Trebuie să reducem dependenţa noastră de eficienţa controlul de pe partea rusă a frontiere", a explicat generalul de brigadă Jari Tolppanen.
Până acum, frontiera dispunea doar de bariere din lemn pentru a opri animalele.
Totodată, regiunea de graniță a Finlandei se baza pe comerțul cu Rusia dar acum acest lucru va fi dificil.
Finlanda are o frontieră terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia.
De cealaltă parte, Moscova a transmis că Finlanda nu are de ce se teme de Rusia și a avertizat că desfășurarea pe teritoriul acestei țări de arme nucleare ale NATO va avea consecințe. Însă guvernul de la Helsinki a declarat că nu va autoriza acest lucru.