x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Finlanda ne vrea, Anglia nu

Finlanda ne vrea, Anglia nu

de Sînziana Stancu    |    03 Feb 2010   •   00:00
Finlanda ne vrea, Anglia nu
Sursa foto: Christian Silva/JURNALUL NAŢIONAL

În timp ce Finlanda se arată chiar încântată să recruteze forţă de muncă din România, Marea Britanie e încercată de fiori de gheaţă la gândul că se va trezi cu un nou val de imigranţi din estul Europei, mai precis cu moldoveni cu cetăţenie română.



O dată cu valul masiv de pensionări din Finlanda, această ţară a anunţat că se va orienta către ţări din estul Europei, mai ales către România, pe care o consideră o piaţă foarte atractivă pentru recrutarea forţei de muncă, potrivit presei finlandeze. După calculele pe care şi le-au făcut autorităţile finlandeze, în următorii patru ani, această ţară va avea nevoie de aproximativ 500.000 de muncitori calificaţi. Însă "mulţi oameni ar dori să vină aici, dar nu neapărat cei de care avem nevoie", după cum declară Tuula Matikainen, consilier la European Employment Services. Deocamdată, Finlanda are o nevoie acută de forţă de muncă calificată în domeniul renovărilor, în industria metalurgică, iar în următorii ani, şi în serviciile de asistenţă socială şi în cele de sănătate. Anual, în Finlanda este nevoie de aproximativ 2.000-4.000 de muncitori pentru a ocupa posturile rămase libere ca urmare a pensionărilor. În prezent, mai căutaţi sunt zugravii, menajerele şi asistentele medicale, potrivit ediţiei online a postului de televiziune YLE. Iar salariile şi condiţiile de lucru sunt mult mai bune decât în alte ţări, după cum au povestit chiar unii români, care au lucrat în străinătate.

SPERIAŢI DE BĂSESCU
În schimb, britanicii sunt pur şi simplu speriaţi de "politica controversată a Bucureştiului (a se citi «politica preşedintelui Traian Băsescu» - n.r.) (...) de a oferi cetăţenie română sutelor de mii de cetăţeni din Republica Moldova - cea mai săracă ţară din Europa", care vor avea astfel dreptul de a trăi şi lucra în Marea Britanie şi în celelalte ţări ale UE, potrivit Daily Express. Sir Andrew Green, din ONG-ul "MigrationWatch UK", a calificat politica României drept "scandaloasă".

"E timpul ca UE să abordeze problema celor care sunt îndreptăţiţi să deţină un paşaport pentru spaţiul UE", a comentat el, adăugând că "românii, grecii, spaniolii şi italienii tind cu toţii să le dea paşapoarte unor persoane cu legături istorice, adesea obscure, cu ţările lor".

×
Subiecte în articol: externe