x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Finlanda renunță la construcția unei centrale nucleare în parteneriat cu Rusia

Finlanda renunță la construcția unei centrale nucleare în parteneriat cu Rusia

02 Mai 2022   •   17:20
Finlanda renunță la construcția unei centrale nucleare în parteneriat cu Rusia

Consorțiul Fennovoima a reziliat contractul cu Rosatom, compania rusă de energie nucleară, pentru construirea unei centrale nucleare în Finlanda, scrie The Guardian.

Centrala planificată de la Hanhikivi a fost comandată de Fennovoima, un consorțiu finlandezo-rus, în care părțile interesate finlandeze, printre care Outokumpu, Fortum și SSAB, dețin două treimi, iar filiala RAOS Voima a Rosatom deține restul.

Viitorul centralei a fost neclar după invazia Rusiei în Ucrainea și a forțat guvernul finlandez să regândească proiectul, care trebuia autorizat până la sfârșitul anului 2022.

Ministrul finalndez al Afacerilor Economice, Mika Lintila, a declarat în repetate rânduri că acum ar fi "absolut imposibil" ca guvernul să acorde autorizația.

Cu toate acestea, unitatea finlandeză a Rosatom, RAOS Project, care se ocupă de construcție, a insistat să continue. Astăzi, în urma anunțului Fennovoima, Lintila a scris pe Twitter:

„Decizia Fennovoima este clară. Există motive să fim mulțumiți de hotărârea proprietarilor. Ar fi fost practic imposibil să continuăm proiectul”.

Consorțiul a declarat că rezilierea s-a datorat întârzierilor semnificative și incapacității RAOS de a livra proiectul.

În ultimii ani, întârzierile semnificative ale furnizorului au continuat și s-au accentuat. Războiul din Ucraina a agravat riscurile proiectului, pe care RAOS Project nu a putut să le prevină.

×
Subiecte în articol: finlanda centrala nucleara Rusia