O organizaţie britanică de caritate a estimat că guvernele din întreaga lume pierd anual venituri fiscale cu o valoare de două ori mai mare decât cea necesară pentru eliminarea sărăciei extreme, din cauza banilor ascunşi în paradisuri fiscale.
Conform Oxfam, suma care se pierde anual depăşeşte 150 de miliarde de dolari, chiar şi în cazul unor estimări conservatoare, în condiţiile în care în paradisurile fiscale sunt depozitaţi circa 18.500 de miliarde de dolari, din care o treime în teritorii britanice.
În condiţiile în care suma necesară pentru asigurarea unui venit zilnic de 1,25 de dolari pe zi fiecărei persoane la nivel global ar fi de 66 de miliarde de dolari, fiscalizarea banilor din paradisurile fiscale ar însemna combaterea sărăciei extreme la nivel global.
"Aceste date pun Marea Britanie în centrul unui sistem fiscal global care este o trădare uriaşă pentru oamenii care se luptă să supravieţuiască şi plasează guvernul de partea celor puţini, privilegiaţi. Dacă vor să treacă de partea corectă a acestei discuţii, este momentul să acţioneze", a declarat, conform guardian.co.uk, Emma Seery, director pentru Finanţe şi Servicii Publice la Oxfam.
Rezolvarea problemei paradisurilor fiscale va fi unul dintre principalele subiecte de discuţii la reuniunea G8, prezidată de Marea Britanie, care va avea loc luna viitoare în Irlanda de Nord.