x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fitch a retrogradat ratingul Arabiei Saudite, din cauza preţurilor scăzute ale petrolului

Fitch a retrogradat ratingul Arabiei Saudite, din cauza preţurilor scăzute ale petrolului

12 Apr 2016   •   15:59
Fitch a retrogradat ratingul Arabiei Saudite, din cauza preţurilor scăzute ale petrolului

Fitch Ratings a retrogradat ratingul Arabiei Saudite cu o treaptă, la nivelul AA-, cu perspectivă negativă, din cauza preţurilor scăzute ale petrolului care au implicaţii negative majore pentru balanţa fiscală şi externă ale ţării.

Plafonul de ţară a fost confirmat la nivelul AA+ şi ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută la F1+, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

”Revizuirea în scădere a estimărilor noastre pentru preţurile petrolului în 2016 şi 2017, la 35, respectiv 45 de dolari pe baril, are implicaţii majore pentru balanţele fiscale şi externe ale Arabiei Saudite”, potrivit Fitch.        

Deficitul bugetului central a crescut la 14,8% din PIB în 2015, după un deficit de 2,3% în 2014 şi excedentele obţinute din 2010.       

Fitch anticipează că deficitul va scădea nesemnificativ în 2016, ca urmare a revenirii modeste a cotaţiilor petrolului, şi mai mult în 2017.

O mare parte din necesarul de finanţare al guvernului va proveni din vânzări de active financiare străine, dar guvernul a început să atragă fonduri şi pe piaţa internă.        

 Guvernul negociază şi un împrumut sindicalizat de până la 10 miliarde de dolari şi plănuieşte şi o emisiune de eurobonduri în acest an.

În acest fel, raportul dintre datorii şi PIB ar ajunge la 9,4% din PIB în 2017, de la 1,5% în 2014, nivel care ar continua să fie foarte scăzut comparativ cu media altor state din regiune, de 36,9% din PIB.

În 2015, balanţa contului curent s-a înrăutăţit, cu un deficit de 8,2% din PIB, primul înregistrat de Arabia Saudită din 1998, aşteptat să se înrăutăţească la 14% în 2016.

Ritmul consolidării fiscale s-a intensificat. Preţurile utilităţilor şi carburanţilor au fost majorate, ca şi unele taxe. Autorităţile urmează să prezinte noi reforme, în cadrul unui program de transformare naţională care, dacă va fi implementat, ar creşte veniturile din afara sectorului petrolier şi ar îmbunătăţi sustenabilitatea cheltuielilor, potrivit Fitch.

×