x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Flota maritimă a Elveţiei s-a redus drastic odată cu eliminarea garanţiilor de stat

Flota maritimă a Elveţiei s-a redus drastic odată cu eliminarea garanţiilor de stat

18 Mai 2017   •   21:50
Flota maritimă a Elveţiei s-a redus drastic odată cu eliminarea garanţiilor de stat
Sursa foto: Foto: pixabay

O duzină de nave aparţinând flotei maritime a Elveţiei sunt scoase la vânzare pe măsură ce criza cu care se confruntă industria mondială de shipping îşi face simţite efectele şi asupra eforturilor naţiunii alpine de a-şi asigura livrările de produse esenţiale în perioade de turbulenţe internaţionale, informează Reuters. 

Îngrijorările legate de securitatea livrărilor de alimente şi energie au determinat Elveţia ca în anul 1941 să-şi lanseze propria sa flotă maritimă, punând pavilionul elveţian pe o serie de tancuri petroliere şi nave de transport de marfă pe care să le utilizeze atunci când are nevoie. 
Însă pe măsură ce timpurile s-au schimbat şi rutele de aprovizionare au devenit mai stabile, începând din 1959 Elveţia şi-a redus sprijinul oferit la garanţii de stat care permit companiilor de navigaţie să-şi reducă costurile cu împrumuturile, în schimbul promisiunilor că vor pune la dispoziţie nave atunci când autorităţile de la berna vor avea nevoie de ele. 
Anul trecut Elveţia a decis să pună capăt garanţiilor de stat de la mijlocul lui 2017, de teama expunerii financiare cu care se confruntă pe măsură ce companiile de shipping din întreaga lume se confruntă cu problema supracapacităţilor. 
Săptămâna aceasta autorităţile elveţiene au cerut Parlamentului de la Berna să aloce 215 milioane franci (220 milioane dolari) pentru posibile pierderi de pe urma garanţiilor în valoare de 770 milioane de franci. 
În paralel, guvernul elveţian încearcă încă de anul trecut să ajute companiile SCL Reedereien AG şi Swiss Chem Tankers AG să vândă 12 nave, chiar şi cu pierderi mari. 
"Săptămâna aceasta au fost semnate contracte angajatorii referitoare la vânzarea navelor deţinute de SCL Reedereien AG şi Swiss Chem Tankers AG, iar vânzările ar urma să se finalizeze în următoarele trei luni", a anunţat guvernul elveţian fără a dezvălui identitatea cumpărătorului. 
Separat, companiile SCL Reedereien AG şi Swiss Chem Tankers AG au anunţat că nu vor mai avea vase sub pavilion elveţian după vânzarea a opt nave de transport marfă şi a patru tancuri pentru transportul produselor chimice. 
General Guisan, nava amiral a flotei maritime a Elveţiei, a fost vândută unor cumpărători chinezi încă din luna martie.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: flota elvetia