Fondul Monetar Internaţional solicită autorităţilor de reglementare să acorde o atenţie sporită sistemului bancar din umbră, care a ajuns pe plan global la 60.000 miliarde de dolari, pentru a nu afecta sistemul financiar transmit Bloomberg şi Reuters.
FMI cere autorităţilor de reglementare din întreaga lume să coopereze pentru a monitoriza băncile din umbră. Autorităţile trebuie să pună la dispoziţie mai multe informaţii şi toate autorităţile trebuie să colaboreze pentru a superviza strâns întregul sistem, se arată într-un document care va fi inclus în viitorul raport de stabilitate financiară globală, ce va fi publicat în 8 octombrie.
Băncile din umbră sunt operatori din industria financiară care furnizează credite fără a fi în mod oficial bănci. Ele pot fi fonduri speculative, fonduri de pe piaţa financiară, companii financiare, diverse vehicule de investiţii.
Multe din finanţările pe termen scurt furnizate fostei bănci de investiţii Lehman Brothers au provenit din sistemul bancar din umbră, care a avut o contribuţie semnificativă la criza financiară globală din 2007-2009.
Totuşi, sistemul bancar din umbră are şi beneficii, furnizând fonduri atunci când băncile înăspresc creditarea, apreciază FMI. În unele pieţe emergente, băncile din umbră amplifică accesul la împrumuturi. La şase ani după colapsul sistemului financiar, industria bancară din umbră reprezintă cel puţin o treime din riscul sistemic total - un procent similar cu cel înregistrat la băncile oficiale, se arată în raportul FMI.
Mărimea sistemului bancar din umbră în SUA este între 15.000-25.000 miliarde de dolari, în zona euro între 13.500-22.500 miliarde de dolari, în Japonia, între 2.500-6.000 miliarde de dolari, şi aproximativ 7.000 miliarde de dolari pe pieţele emergente, conform datelor FMI.
Riscul cu care se confruntă Europa din cauza industriei bancare din umbră este mai redus decât cel provocat de băncile oficiale, ceea ce reflectă faptul că firmele de bazează mai mult pe finanţarea bancară decât în SUA. Dar pe pieţele emergente băncile din umbră înregistrează o creştere solidă, avertizează FMI.
Reglementările mai dure adoptate în urma crizei financiară reprezintă unul din motivele pentru care industria bancară din umbră încă este în creştere deoarece instituţiile s-au sustras noilor reglementări cu ajutorul entităţilor nereglementate.
Şi directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat la recenta reuniune G20 asupra creşterii rapide a riscurilor legate de sistemul bancar din umbră. Chiar dacă oficialul FMI a dat asigurări că băncile centrale au instrumente prin care să reacţioneze la turbulenţele de pe pieţele financiare, guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei, Jens Weidmann, a afirmat că actualul nivel scăzut al dobânzilor reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea sistemului financiar.