x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FMI: Christine Lagarde, practic “intronizată” candidatul Europei la şefia Fondului.

FMI: Christine Lagarde, practic “intronizată” candidatul Europei la şefia Fondului.

de Marina Constantinoiu    |    20 Mai 2011   •   12:59

Frantuzoaica Christine Lagarde este “cvasi-intronizata' drept candidatul Uniunii Europene pentru preluarea sefiei Fondului Monetar International (FMI), in locul lui Dominique Strauss-Kahn, a declarat, vineri, o sursa europeana, citata de AFP.

“Lagarde este cvasi-intronizata', a declarat sursa citata, adaugand ca va exista un semnal in acest sens la Deauville, unde se vor reuni 26 si 27 mai sefii de stat si de guverne ai celor opt tari industrializate din lume: Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia si Japonia.

“Europa trebuie sa reactioneze rapid', prezentand un candidat, pentru ca postul trebuie preluat imediat, a subliniat sursa citata.

Un procuror francez a amenintat-o recent pe Lagarde cu o ancheta in cadrul unui dosar care-l implica pe omul de afaceri Bernard Tapie. Saptamanalul satiric Le Canard enchaine a alimentat polemica in aceasta saptamana, afirmand ca Lagarde a ignorat de mai multe ori in acest dosar sfaturile consilierilor de la ministerul sau.

Dar “UE nu are alt candidat, nu are la cine apela in afara actualului ministru al Finantelor din Franta', a declarat sursa europeana citata. Ea a subliniat ca presedintele Bancii Centrale Eurppene, Jean-Claude Trichet, al carui nume a fost lansat de seful Bancii Centrale olandeze, Nout Wellink, nu va candida si oricum nu dispune de unanimitate in cadrul zonei euro.

Germania nu are candidat propriu si nici nu va avea, a adaugat sursa.

Inca de la inceputul saptamanii, si chiar inainte ca directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn sa-si anunte demisia din acest post, europenii si-au exprimat intentia de a pastra postul pentru un candidat european, aceasta fiind deja o cutuma din 1946.

×