x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FMI, în fundu’ gol după cameristă

FMI, în fundu’ gol după cameristă

de Sînziana Stancu    |    15 Mai 2011   •   09:37
FMI, în fundu’ gol după cameristă
Sursa foto: /EPA

Directorul Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, a fost pus sub acuzare duminică pentru agresiune sexuală, tentativă de viol şi sechestrare de persoană, în urma unui incident produs sâmbătă după-amiază într-un hotel din New York, a declarat avocatul său, Benjamin Brafman, postului de televiziune CNN, adăugând însă că Strauss-Kahn va pleda "nevinovat".

16:45, zborul 23. Poliţia l-a reţinut pe Strauss-Kahn pe Aeroportul John F. Kennedy, la bordul unui avion Air France, zborul 23, cu destinaţia Paris. Trei detectivi de la New York Port Authority au "descins" la ora locală 16:45 în cabina de clasa I a avionului în care se afla Strauss-Khan, cu zece minute înainte de decolare, şi l-au smuls, pur şi simplu, de pe scaun, după cum descrie cotidianul New York Post scena arestării. A fost pus apoi în custodia Poliţiei şi transferat la o secţie din Manhattan care se ocupă de delicte sexuale, pentru interogatoriu. Strauss-Kahn, în vârstă de 62 de ani, se află în custodia Poliţiei, fiind bănuit de agresarea sexuală a unei angajate a unui hotel din Times Square, declara în scurt timp după arestare Paul Browne, adjunctul Poliţiei din New York. Este vorba despre o cameristă de la Hotelul Sofitel din New York City, unde fusese cazat şeful FMI. El  a fost preluat de ofiţerii NYPD şi dus la Special Victims Unit, secţia specială din Manhattan, iar camerista a fost dusă de poliţişti la Spitalul Roosevelt, unde este tratată pentru răni minore.   În cursul zilei de duminică, Strauss-Kahn urma să se prezinte şi în faţa judecătorilor din New York.

Asaltul de la ora 13:00. Camerista, o femeie în vârstă de 32 de ani, le-a povestit poliţiştilor versiunea ei. Ea a spus că i se ordonase să facă curăţenie în apartamentul spaţios, de 3.000 de dolari pe noapte, format din hol, baie, sufragerie, dormitor şi sală de conferinţe, unde locuise Strauss-Khan, spunându-se că acea cameră este "goală". Directorul FMI se afla însă în baie şi făcea duş. Camerista a povestit că, imediat după ce a intrat în holul apartamentului, Strauss-Khan a ieşit din baie în pielea goală, alergând după ea şi împingând-o din hol în dormitor, unde a încuiat-o, a trântit-o pe pat şi s-a aruncat peste ea, încercând să-i smulgă hainele. La un moment dat, camerista a reuşit să scape din mâinile lui şi să iasă din cameră, dar Stauss-Khan a prins-o din nou pe hol şi a împins-o în baie, unde a început un atac sexual "extrem de violent" asupra ei, după cum au dezvăluit surse judiciare americane.

Deocamdată nu există alte amănunte despre ceea ce s-a petrecut în apartamentul din hotel, dar purtătorul de cuvânt al hotelului, John Sheehan, a precizat că personalul de la Sofitel "cooperează cu autorităţile" pentru investigarea cazului petrecut sâmbătă după-amiază, în jurul orei locale 13:00. Poliţia a precizat că femeia a reuşit, în final, să fugă, ajungând la recepţie, de unde personalul a anunţat Departamentul de Poliţie din New York. Când poliţiştii au ajuns la hotel, directorul FMI plecase, dar şi-a uitat telefonul mobil în cameră. "Se vede că a părăsit hotelul în grabă", "pentru că şi-a uitat telefonul mobil, precum şi alte obiecte mărunte", a declarat unul dintre poliţişti, descriind cum a încercat şeful FMI să se sustragă din toată povestea. Doar zece minute l-au despărţit pe Strauss-Kahn de libertate, pentru că, dacă avionul ar fi decolat spre Paris, el nu ar mai fi ajuns în mâinile oamenilor legii americani.

Cotidianul american NY Post mai dezvăluie că directorul FMI are o înţelegere cu compania Air France, care i-a rezervat dreptul de a călători şi "neprogramat" cu oricare cursă a acestei companii şi numai la clasa I.

Ca să aplaneze din suspiciuni, FMI a informat într-un comunicat oficial transmis prin e-mail presei că, într-adevăr, şeful instituţiei a fost arestat la New York, dar că instituţia nu comentează acest caz. "FMI rămâne pe deplin funcţional şi operaţional", a informat o purtătoare de cuvânt a instituţiei. Oricum, instituţia "poate funcţiona şi fără şeful ei", după cum a precizat o oficialitate a Fondului, Strauss-Kahn putând fi înlocuit temporar de adjunctul său, americanul John Lipsky.

Marele seducător
Nu este pentru prima oară când şefului FMI i se aduc acuzaţii de agresiune sexuală. În Franţa, ţara lui natală, i se mai spune şi "Marele Seducător". Că­să­torit cu o binecunoscută jurnalistă de televiziune, Anne Sinclair, Strauss-Kahn a mai fost implicat într-un scandal sexual în anul 2008. Atunci a fost acuzat că ar fi avut relaţii sexuale cu una dintre subordonatele lui, Piroska Nagy, responsabila de-atunci a Departamentului FMI pentru Africa de Sud. După ce presa a speculat pe această temă, FMI a angajat imediat o firmă de avocatură pentru a face investigaţii. Între timp, Nagy a părăsit FMI, transferându-se la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), iar Strauss-Kahn a reuşit să-şi menţină funcţia, scăpând "bazma curată".

În urma anchetei s-a stabilit că Strauss-Kahn nu se face vinovat nici de "tratament preferenţial", nici de "hărţuire", nici de "favoritism" şi nici de "abuz de putere" în cazul lui Nagy. În schimb, şi-a reproşat el însuşi "o gravă eroare de judecată", în urma episodului cu Nagy, care a făcut înconjurul lumii şi a fost la un pas de a compromite grosolan instituţia, în fruntea căreia Strauss-Kahn fusese numit cu un an  în urmă.

Palatul Elysee, bănuit de lovitură sub centură
Din punct de vedere profesional, şeful FMI, în vârstă de 62 de ani, are un dosar strălucit. Fost profesor de economie, Strauss-Kahn a intrat în Partidul Socialist francez în 1976, iar în Parlament în 1986, reprezentând districtul Val-d’Oise, din nordul Parisului. A fost ministru al Economiei în Guvernul lui Lionel Jospin, în perioada 1997-1999. Candidat la învestitura socialiştilor francezi pentru alegerile din 2006, a fost devansat de departe de Segolene Royal, care a intrat în "finală" cu contracandidatul ei de-atunci, actualul preşedinte francez Nicolas Sarkozy. Acum, "DSK", cum i se mai spune lui Kahn, vizează cursa socialistă pentru prezidenţialele din Franţa din 2012. Şi este dat chiar unul dintre favoriţi la aceste alegeri şi chiar cu şanse mari de a-l învinge pe Sarkozy. Tocmai de aceea, vestea arestării lui în America a picat ca o lovitură de trăsnet în tabăra socialistă.

Unii dintre "tovarăşii" lui au început chiar să facă speculaţii pe seama unei "campanii orchestrate" de Elysee împotriva lui. S-a interpretat şi faptul că Sarkozy l-ar fi susţinut pentru şefia FMI, tocmai pentru a-şi elimina un eventual rival politic puternic în Franţa. "La ora actuală există o campanie perfect structurată şi orchestrată, ce fusese deja anunţată de domnul Sarkozy şi aliaţii săi cei mai apropiaţi, privind atacarea personajului Strauss-Kahn", a declarat pentru postul de radio Europe 1 politicianul socialist francez Jean-Marie Le Guen.


×