x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fondatorul ETA prevede sfârşitul organizaţiei!

Fondatorul ETA prevede sfârşitul organizaţiei!

26 Iul 2009   •   00:00

Organizaţia separatistă bască armată ETA va dispărea pe termen scurt ori mediu, consideră fondatorul ei, membru în prima conducere a acesteia. Julen Madariaga precizează că formaţiunea teroristă a luat naştere din raţiuni politice, iar sfârşitul ei trebuie să înceapă prin a ceda presiunilor voinţei populare.



Dispariţia organizaţiei teroriste ar trebui să aibă loc cât "mai demn posibil", susţine Madariaga, precizând că ETA, care împlineşte anul acesta o jumătate de secol de luptă armată pentru independenţa Ţării Bascilor, nu mai este susţinută de popor, iar pentru un final demn ar trebui ca decizia să fie luată de însăşi conducerea acesteia.

Madariaga îşi nuanţează afirmaţiile şi aminteşte că "imensa majoritate a poporului basc şi chiar stânga radicală consideră că încetarea violenţelor este condiţia sine qua non pentru ca toate regiunile populate de basci (Euskal Heriia) să iasă cu bine la liman". Cu toate acestea, fondatorul ETA susţine că, "în pofida infirmărilor, între ETA şi guvernul spaniol există în continuare relaţii, direct ori indirect".

Julen Madariaga a fondat ETA în 1959, însă a rupt legăturile cu organizaţia separatistă după ispăşirea de sentinţe lungi de închisoare şi ani petrecuţi în exil, dezamăgit de metodele folosite de membrii ei. În prezent este militant al partidului Aralar, socialist şi separatist, care însă se distanţează de violenţele ETA.

×
Subiecte în articol: externe