x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fondul Global de Pensii al Guvernului Norvegian sancţionează patru mari concerne din Asia

Fondul Global de Pensii al Guvernului Norvegian sancţionează patru mari concerne din Asia

17 Aug 2015   •   18:22
Fondul Global de Pensii al Guvernului Norvegian sancţionează patru mari concerne din Asia

Unul dintre cele mai mari fonduri suverane din lume, Fondul Global de Pensii al Guvernului Norvegian, a anunţat luni că se retrage din patru mari grupuri de afaceri din Asia, printre care şi concernul sud-coreean Daewoo International, din cauza activităţilor acestora legate de uleiul de palmier, care au efecte negative asupra mediului înconjurător, transmite AFP.

Firmele sud-coreene Daewoo International şi Posco, precum şi Genting şi IJM din Malaezia, 'sunt excluse pe baza unei evaluări a riscurilor de producere a unor grave daune mediului înconjurător', explică un comunicat de presă al Băncii Centrale din Norvegia, care gestionează fondul suveran.

Evaluat la 7.195 miliarde de coroane suedeze (785 de miliarde de euro), Fondul Global de Pensii al Guvernului Norvegian controlează 1,3% din capitalizarea bursieră mondială şi este condus după o serie de reguli etice, care au dus deja la excluderea a aproximativ 60 de companii, precum Airbus, Boeing, Safran, Philip Morris şi Wal-Mart. Deciziile sale de acest gen sunt extrem de importante întrucât au un mare impact, mulţi investitori adoptând aceeaşi poziţie.

Daewoo a fost exclus din cauza participaţiunii sale de 85 % dintr-o întreprindere indoneziană care taie păduri pentru a realiza în locul lor plantaţii de palmier. Fondul suveran a ţinut cont de acest aspect, deşi activele deţinute de Daewoo International la compania indoneziană reprezintă doar o parte infimă din activitatea concernului sud-coreean.

Fondul Global de Pensii al Norvegiei nu este folosit, aşa cum s-ar putea crede judecând după denumirea lui, pentru plăţi curente ale pensiilor. Rolul său este de a economisi veniturile din petrol ale ţării pentru a putea acoperi, dacă va fi nevoie, un posibil deficit al bugetului de pensii.

×