De câţiva ani, unul dintre cele mai emblematice monumente din capitala Italiei este sufocat de fluxul mare de turişti care îl ia cu asalt zilnic, relatează miercuri AFP.
Piaţa Trevi, unde se află celebra fântână din secolul al XVIII-lea inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, este situată în mijlocul unui labirint de alei, într-o micuţă zonă din centrul istoric al Romei, aglomerată de fluxul cotidian de vizitatori.
"Ar fi nevoie de mai multă ordine, altfel vizita nu este una plăcută", susţine Rafel Llerat, un turist de 44 de ani venit din Spania pentru a admira Fontana di Trevi.
Aproximativ cincisprezece agenţi de la poliţia municipală sunt însărcinaţi cu menţinerea ordinii în acest spaţiu îngust, ei având totodată şi rolul de a ţine sub supraveghere capodopera lui Bernini. Dotaţi cu fluiere, aceştia se asigură că vizitatorii au un comportament adecvat. "Nu, nu puteţi merge în această zonă, riscaţi să distrugeţi marmura", se adresează unul dintre aceştia unui turist care încearcă să-şi mănânce îngheţata pe marginea fântânii.
În urmă cu trei săptămâni, o ceartă a izbucnit între un tânăr turist olandez şi un italo-american în vârstă de 44 de ani care au pus ochii în acelaşi timp pe un loc strategic, tocmai bun pentru a face o fotografie la Fontana di Trevi.
"Este unul dintre cele mai frumoase locuri din Roma, oamenii ar trebui să fie mai bine educaţi. Ar trebui să se înţeleagă faptul că avem în faţa noastră un monument", spune Valentina Baldi din Toscana, în vârstă de 48 de ani.
Confruntat cu numărul tot mai mare de vizitatori, edilul Romei şi-a exprimat în mod repetat dorinţa de a instala un sistem de acces controlat la opera de artă barocă, care tocmai a fost restaurată, pentru a decongestiona zona.
"Dacă ar fi trebuit să aşteptăm la coadă, nu am mai fi venit", a declarat Sal Boscarello, un american în vârstă de 39 de ani întrebat despre această posibilă restricţie.
Aruncarea unei monede cu mâna dreapta peste umărul stâng este un obicei devenit tradiţie la Fontana di Trevi, o superstiţie care asigură reîntoarcerea în Cetatea Eternă. De asemenea, pe fondul unor valori de temperatură record în luna august în Roma, Fontana di Trevi nu a scăpat nici de amatorii de scăldat în locuri publice, numeroşi turişti dorind să o imite pe diva suedeză Anita Ekberg în memorabila scenă din pelicula "La dolce vita" a lui Federico Fellini.
La mijlocul lunii august, un cuplu de turişti canadieni de 30 de ani au încercat să se scalde la miezul nopţii în faimoasa fântână, cei doi au fost însă alungaţi de forţele de ordine. Ei nu au renunţat, însă. Câteva ore mai târziu, s-au aruncat în apele limpezi, o aventură care i-a costat o amendă de 450 de euro.
Fontana di Trevi nu este singurul monument roman vizat de astfel de evenimente. Cu câteva zile în urmă, poliţia a apelat la reţelele de socializare pentru identificarea unor turişti vorbitori de limbă engleză care s-au scăldat în fântâna din Piazza Venezia. Un gest ce "aduce în mod grav atingere sentimentului naţional şi memoriei celor decedaţi cărora le este dedicat monumentul", se arată pe pagina de Facebook a poliţiei.
Evenimentul a fost hotărâtor pentru primarul Romei care a dispus desfăşurarea unor agenţi din cadrul poliţiei municipale pentru a monitoriza zi şi noapte fântânile din centrul istoric, vizate de o duzină de episoade similare, sancţionate de carabinieri, doar în luna august.
În 2016, mai mulţi tineri italieni care se scăldaseră în una dintre fântânile din Piazza del Popolo au fost convocaţi de carabinieri, trădaţi de selfie-urile pe care le-au publicat pe Facebook.
Însă, romanii îşi amintesc mai ales un episod ce a vizat o altă capodoperă a lui Bernini, Fontana della Barcaccia, vandalizată în 2015 de suporterii echipei Feyenoord, cu prilejul unui meci dintre echipa olandeză de fotbal şi reprezentanta Romei.AGERPRES