x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Forțele ruse şi-au întărit poziţiile pe Insula Şerpilor

Forțele ruse şi-au întărit poziţiile pe Insula Şerpilor

18 Iun 2022   •   12:01
Forțele ruse şi-au întărit poziţiile pe Insula Şerpilor
Sursa foto: Hepta

Forțele ruse şi-au întărit poziţiile pe Insula Şerpilor din Marea Neagră prin amplasarea mai multor sisteme de apărare, scrie AFP.

"Ruşii au desfăşurat pe insulă mai multe sisteme antiaeriene ce acoperă diferite spectre de ameninţări: SA-13, Panţir, Tor, tunuri antiaeriene ZU-23-2", spune specialistul francez în apărare, Pierre Grasser, de la laboratorul Sirice de la Sorbona. 

Este vorba despre mai multe sisteme de apărare sol-aer instalate pe insulă dar și pe navele din apropiere. 

El mai spune că militarii ruși se află pe Insula Șerpilor pentru a contracara desfășurarea de comandouri ucrainene. 

"Forțele ruse şi-au consolidat recent poziţia, desfăşurând diferite sisteme sol-aer, pe insulă şi pe navele poziţionate în jurul insulei. Strategic, aceasta are sens, chiar şi în faţa noilor mijloace ale Ucrainei, precum tunuri autopropulsate Caesar şi lansatoare multiple de rachete Himars", afirmă și o altă sursă militară franceză, sub acoperirea anonimatului.

Ucraina dispune de sisteme de artilerie mobilă cu ajutorul cărora pot realiza atacuri dinspre coastele aflate la 30 km. Este vorba de tunurile franceze Caesar, lansatoare americane de rachete multiple Himars, ultimele fiind pe drum spre Ucraina.
"Ne aşteptăm ca aceste sisteme să participe curând la lupte şi suntem angajaţi să continuăm să alimentăm fluxul de muniţii", a declarat subsecretarul american al apărării, Colin Kahl.

Forțele ruse au ocupat Insula Șerpilor încă din prima zi.
"Nu este o simplă stâncă, este un teritoriu. El este situat strategic, nu doar din punct de vedere militar, ci şi economic", spune HI Sutton, specialist în probleme ale apărării navale.

Insula Şerpilor se află în largul gurilor Dunării, unul dintre cele mai importante fluvii ale Europei. Insula ar putea servi drept platformă de tragere în direcţia portului Odesa sau chiar a României.

Din punct de vedere istoric, Insula Șerpilor aparține României. În anul 2009, Curtea de Justiție de la Haga a stabilit că 79,34% din cei 12.000 km2 din platoul continental și zona economică din jurul insulei, bogat în zăcăminte de hidrocarburi, aparține României iar 20,66 Ucrainei.

×
Subiecte în articol: insula serpilor