x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Forțele rusești vor viza orașele din Donețk, avertizează guvernatorul din Luhansk

Forțele rusești vor viza orașele din Donețk, avertizează guvernatorul din Luhansk

05 Iul 2022   •   08:20
Forțele rusești vor viza orașele din Donețk, avertizează guvernatorul din Luhansk
Sursa foto: Heprta

Forțele rusești vor viza în continuare orașele Sloviansk și Bakhmut din estul Donețkului, a avertizat guvernatorul provinciei vecine Luhansk.

Președintele Vladimir Putin a revendicat luni victoria în regiunea Luhansk, care a fost puternic afectată de lupte, după ce comandamentul militar ucrainean a confirmat că trupele sale au fost forțate să se retragă din orașul Lysychansk.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Haidai, a declarat că se așteaptă acum ca orașele să fie supuse unor atacuri grele, în timp ce Rusia încearcă să preia controlul total asupra Donbasului. Haidai a declarat pentru Reuters: „Pierderea regiunii Luhansk este dureroasă pentru că este teritoriul Ucrainei. Pentru mine personal, acest lucru este special. Aceasta este patria în care m-am născut și sunt, de asemenea, șeful regiunii. (Forțele rusești) nu vor transfera 100% din trupe pe un anumit front, deoarece trebuie să țină linia. Dacă își părăsesc pozițiile, atunci ai noștri pot desfășura un fel de contraofensivă. Totuși, pentru ei obiectivul numărul unu este regiunea Donețk. Sloviansk și Bakhmut vor fi atacate - Bakhmut a început deja să fie bombardat foarte tare".

Cucerirea orașului Lysychansk duminică a finalizat cucerirea de către Rusia a regiunii Luhansk, una dintre cele două regiuni din Donbas, regiunea industrializată din estul Ucrainei, care a devenit locul celei mai mari bătălii din Europa din ultimele generații.

Ambele părți au suferit pierderi grele în lupta pentru Luhansk, în special în timpul asediului orașelor Lysychansk și Sievierodonetsk. Ambele orașe au fost lăsate în ruine de bombardamentele neîncetate ale Rusiei.

Marți, forțele ucrainene au ocupat noi linii de apărare în Donețk, unde încă mai controlează marile orașe, în timp ce Putin le-a spus trupelor sale să se "odihnească și să-și recupereze pregătirea militară", în timp ce unitățile din alte zone continuă să lupte.

Încă de la începutul conflictului, Rusia a cerut ca Ucraina să predea atât Luhansk, cât și Donețk separatiștilor pro-Moscova.

"Aceasta este ultima victorie a Rusiei pe teritoriul ucrainean", a declarat Oleksi Arestovich, consilier al președintelui Volodimir Zelenskiy, într-o înregistrare video postată online: "Acestea erau orașe de dimensiuni medii. Și acest lucru a durat din 4 aprilie până în 4 iulie - adică 90 de zile. Atât de multe pierderi...".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Ucraina