Potrivit Reuters, armata israeliană afirmă că scopul operaţiunii terestre este de a prelua controlul în unele zone folosite de palestinieni pentru a lansa rachete asupra nordului Israelului.
Tancurile israeliene au deschis focul sâmbătă seara asupra poziţiilor Hamas din nordul Fâşiei Gaza şi li s-a răspuns cu tiruri de mortieră, iar un lider al Hamas a afirmat că luptătorii săi au ucis mai mulţi soldaţi israelieni în estul teritoriului. Potrivit Reuters, Mohammad Nazzal, care se află la Damasc, a declarat televiziunii al-Arabiya că deja au fost ucişi câţiva soldaţi israelieni în estul Fâşiei Gaza, dar nu a furnizat niciun bilanţ concret.
Martori oculari au precizat că au auzit explozii şi tiruri de tanc la nord de tabăra de refugiaţi de la Jabaliya, în zona pe unde trupele israeliene au intrat pe teritoriul palestinian, parcurgând mai multe sute de metri. Tancurile sunt însoţite de elicoptere Apache. Luptătorii palestinieni au replicat cu tiruri de mortieră, au declarat sursele citate.
Martori oculari au declarat că armata israeliană a bombardat şi un depozit cu păcură la Beit Lahiya, în nordul Fâşiei Gaza, provocând un incendiu de amploare. Bombardamentul a intervenit la câteva ore de la începerea ofensivei terestre.
Un copil palestinian a fost ucis şi alţi 11 au fost răniţi de un obuz tras de un tanc israelian în oraşul Gaza, potrivit martorilor şi unor surse medicale.
Nouă luptători Hamas au fost grav răniţi sâmbătă seara în nordul Fâşiei Gaza, în zona pe unde forţele israeliene au pătruns pe teritoriul palestinian, au declarat surse medicale citate de AFP. Combatanţii islamişti au fost răniţi în timpul unui raid aerian, în timp ce încercau să se împotrivească avansării trupelor israeliene, au precizat sursele medicale de la Beit Hanun, localitate din apropierea frontului de luptă.
Un număr "important" de forţe israeliene participă la "cea de-a doua fază" a operaţiunii împotriva Hamas, a anunţat armata israeliană. În această etapă au fost implicate infanteria, tancurile, forţele de geniu, artileria şi spionajul. Operaţiunea terestră beneficiază de sprijinul aviaţiei, marinei, agenţiei israeliene de securitate şi "al altor agenţii de securitate", a precizat armata israeliană.
Armata israeliană a transmis totodată un avertisment adresat locuitorilor din Gaza care i-ar ajuta pe "teroriştii" din Hamas în lupta împotriva Israelului.
Prin ordin al ministrului apărării, Israelul a mobilizat sâmbătă seara mii de rezervişti, ca parte a operaţiunii terestre. Cabinetul israelian a purtat vineri discuţii secrete, iar guvernul a ordonat forţelor armate să "mobilizeze rezerviştii necesari", luând în calcul ca ordinul de mărime al efectivelor militare să fie de "zeci de mii de soldaţi".
Israelul va prelua controlul asupra sectoarelor din Fâşia Haza de unde sunt trase rachete împotriva sudului Israelului, a anunţat într-un comunicat Preşedinţia Consiliului israelian.
Potrivit AFP, Hamas s-a angajat sâmbătă să transforme Fâşia Gaza într-un "cimitir" pentru armata israeliană. Israelul va plăti un "greu tribut" pentru operaţiunea lansată în Fâşia Gaza, a ameninţat Hamas, după ce armata israeliană a lansat sâmbătă seara operaţiunea terestră în teritoriul palestinian controlat de această mişcare considerată teroristă de către SUA şi UE. Ameninţarea a fost proferată într-un comunicat transmis la televiziunea mişcării islamiste, al-Aqsa TV, de aripa armată a Hamas, Brigăzile Ezzedine al-Qassam.
Ofensiva terestră lansată sâmbătă de armata israeliană în Fâşia Gaza şi îndreptată împotriva mişcării Hamas va dura "multe zile", a declarat armata israeliană. "Nu va fi o excursie şcolară", a spus la Canalul 2 al televiziunii israeliene generalul de brigadă Avi Benayahu. "Vorbim despre zile lungi şi multe", a adăugat el. Afirmaţiile sale sunt confirmate şi de un comunicat al armatei israeliene citat de AFP.
Hamas - Gaza va fi un' cimitir' pentru armata israeliană
Hamas s-a angajat sâmbătă să transforme Fâşia Gaza într-un 'cimitir' pentru armata israeliană care a lansat o ofensivă terestră în teritoriul palestinian, potrivit AFP.
'Intrarea voastră în Gaza nu va fi o plimbare de sănătate şi Gaza va fi cimitirul vostru, cu ajutorul lui Dumnezeu', a afirmat un purtător de cuvânt al Hamas, Ismail Radwane, citind un comunicat la televiziunea Hamas. 'Nu aveţi de ales decât să puneţi capăt fără condiţii agresiunii şi să ridicaţi blocada', a adăugat el, avertizându-i pe israelieni că 'nu se vor bucura de securitate tot atât de mult timp cât nici poporul israelian nu se va bucura de ea'.
Radwane a dat asigurări că populaţia din Gaza are 'întâlnire cu victoria'. 'Astăzi este ziua demnităţii şi a victoriei', a continuat el, prezicând adversarilor o retragere în 'înfrângere şi umilinţă'.
În timp ce Radwane îşi citea comunicatul, canalul de televiziune al Hamas informa că 'rezistenţa a pregătit bărbaţi şi femei pentru operaţiuni de martiriu' /atentate sinucigaşe/ împotriva forţelor israeliene.
Israelul e pregătit pentru orice situaţie la graniţa cu Libanul
Ministrul israelian al apărării, Ehud Barak, a afirmat sâmbătă serara că Israelul este pregătit pentru orice eventualitate la graniţa sa cu Libanul, un avertisment voalat adresat Hezbollah, al cărei lider a spus că armata israeliene trebuie să sufere "cel mai mare număr de pierderi" posibil.
"Sperăm că frontul de nord va rămâne liniştit, dar suntem pregătiţi pentru orice eventualitate. Noi nu căutăm confruntarea pe frontul de nord", a spus Barak într-o declaraţie făcută la Ministerul Apărării după ce forţele israeliene terestre au pătruns în Fâşia Gaza, lansând faza a doua a operaţiunii "Cast Lead" (Plumb turnat). El semnat un "ordin de mobilizare urgentă" a mii de rezervişti în cadrul ofensivei terestre lansate în Fâşia Gaza.
"În timp ce ne luptăm în Gaza, rămânem atenţi la situaţia sensibilă de la graniţa noastră de nord", a avertizat ministrul israelian al apărării.
Liderul mişcării şiite Hezbollah din Liban, Hassan Nasrallah, a afirmat sâmbătă că mişcarea islamistă Hamas şi alte facţiuni "de rezistenţă" trebuie să provoace armatei israeliene "cel mai mare număr de pierderi". Discursul său a fost transmis pe un ecran uriaş, în faţa a mii de persoane care s-au adunat la periferia sudică a Beirutului, în timp ce Israelul tocmai lansase ofensiva terestră din Fâşia Gaza.
Hezbollah şi Hamas, ambele mişcări inamice ale Israelului, pledează pentru luptă armată împotriva statului israelian şi sunt considerate de Washington drept organizaţii teroriste.
În vara anului 2006 Israelul a atacat în Liban mişcarea Hezbollah, după ce miliţia şiită a capturat doi soldaţi israelieni. Acest conflict s-a soldat cu peste 1.200 de morţi în Liban, cea mai mare parte civili, şi 160 de morţi de partea israeliană, majoritatea militari.
Hezbollah şi-a sporit în ultimul timp discursurile de sprijinire a Hamas de care o leagă susţinerea neştirbită pe care le-o acordă Iranul şi Siria, cele două ţări fiind bănuite că le furnizează şi un sprijin militar.
Reacţia lui Obama este foarte prudentă
Preşedintele american ales Barack Obama "urmăreşte îndeaproape" situaţia din Gaza, a declarat prudent unul dintre consilierii săi refuzând să comenteze ofensiva terestră împotriva Hamas, relatează AFP.
"Preşedintele ales urmăreşte îndeaproape evenimentele mondiale, inclusiv situaţia din Gaza", însă "nu poate exista decât un singur preşedinte în funcţie şi intenţionăm să respectăm aceasta", a declarat Brooke Anderson într-un comunicat, justificând astfel tăcerea prudentă a lui Obama faţă de conflictul dintre Israel şi Hamas.
Potrivit principiului "un singur preşedinte în funcţie", enunţat de echipa lui Obama de-a lungul întregii perioade de tranziţie, viitorul preşedinte va fi reţinut în declaraţii cel puţin până la preluarea funcţiei, la 20 ianuarie.
Franţa condamnă operaţiunea terestră israeliană
Franţa "condamnă ofensiva terestră israeliană împotriva Fâşiei Gaza" şi consideră că "această escaladă militară periculoasă complică eforturile angajate de comunitatea internaţională" pentru obţinerea unui armistiţiu, a declarat sâmbătă ministerul Afacerilior Externe, informează AFP.
Poziţia Franţei, care a deţinut până la 31 decembrie preşedinţia UE, iar în vară a negociat armistiţiul dintre Rusia şi Georgia, contravine cu cea exprimată de Cehia, ţara care a preluat de la 1 ianuarie preşedinţia celor 27.
Preşedinţia cehă a Uniunii Europene a declarat sâmbătă că operaţiunea terestră lansată de armata israeliană în Fâşia Gaza este o acţiune "defensivă, nu ofensivă".
Ministrul ceh de externe, Karel Schwarzenberg, va conduce duminică o delegaţie UE ce va vizita regiunea
55 de cetăţeni români din Gaza au solicitat asistenţă consulară
Reprezentanţii Ambasadei României de la Tel Aviv au luat legătura telefonic, până duminică, la ora 12.00, cu aproximativ 100 de cetăţeni români aflaţi în Gaza, dintre aceştia doar 55 de persoane (14 femei, cinci bărbaţi şi 36 de copii) şi nouă palestinieni solicitând asistenţă consulară pentru a părăsi zona, a informat Ministerul Afacerilor Externe.
Potrivit unui comunicat, MAE, prin Ambasada României de la Tel Aviv, este în contact permanent cu autorităţile israeliene şi întreprinde toate demersurile pentru ca cetăţenii români care dispun de documente de identitate valabile să poată părăsi Fâşia Gaza. În cadrul acestor eforturi, ambasadorul Israelului la Bucureşti, Oren David, a avut o întâlnire duminică la conducerea MAE.
MAE face toate demersurile pentru ca, în cooperare cu autorităţile israeliene, să asigure tranzitul în siguranţă al cetăţenilor care au solicitat asistenţa consulară spre punctul de trecere a frontierei cu Iordania.
De asemenea, personalul consular de la Ambasada din Israel continuă să fie în contact telefonic direct cu membri ai comunităţii româneşti din Gaza, pentru a vedea care este starea acestora şi pentru a-i informa asupra procedurilor de ieşire din zonă.
MAE subliniază că ieşirea cetăţenilor din Fâşia Gaza va putea fi asigurată numai după obţinerea aprobării autorităţilor israeliene.
În paralel, Ambasada României la Amman a făcut demersurile necesare pe lângă autorităţile locale pentru asigurarea tranzitului cetăţenilor români prin Iordania în cazul în care autorităţile israeliene vor autoriza ieşirea din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Erez.
Conform MAE, Ambasada României la Cairo continuă demersurile pe lângă autorităţile egiptene pentru a obţine un răspuns la solicitarea de intrare, din Fâşia Gaza în Egipt, prin Rafah, a cetăţenilor români care doresc să călătorească prin această ţară. Autorităţile egiptene analizează încă solicitarea, ambasada română de la Cairo primind asigurări că demersul său va fi gestionat cu operativitate, precizează MAE.
MAE reiterează recomandarea făcută cetăţenilor români aflaţi în Fâşia Gaza să contacteze Ambasada României la Tel Aviv pentru a demara formalităţile de ieşire din teritoriu, în cazul în care doresc acest lucru.
De asemenea, MAE a dispus toate măsurile necesare pentru sprijinirea cetăţenilor români din Fâşia Gaza, inclusiv întărirea echipei consulare de la Ambasada din Israel. Atât Centrala MAE, cât şi misiunile României din zonă lucrează în flux continuu pentru a asigura asistenţa cetăţenilor români care solicită acest lucru, se precizează în comunicat.AGERPRES
Citește pe Antena3.ro