x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FORUM - "Bani si nimic altceva"

FORUM - "Bani si nimic altceva"

11 Iun 2004   •   00:00

Scrisoarea urmatoare a venit pe adresa redactorului nostru dupa ce a postat un mesaj pe un forum de discutii al romanilor din Olanda.

"Stau in Olanda de trei ani. Pe 1 iulie se fac cei trei ani .

Sa zicem ca ma cheama Jim Morrison. De ce am plecat? Pentru bani, desigur. Ce am gasit aici? Bani si nimic altceva.

Prietenii mei sunt doar romani, exceptand cativa italieni cu care facem o echipa buna aici. Am sperat ca ne va fi bine aici, dar acum nu traim decat cu gandul ca peste x ani o sa ne intoarcem acasa, cu suficienti bani ca sa traim fara griji in Romania.

O casa

Spun mereu "acasa" si ma gandesc la Romania, desi aici avem o casa, anul trecut ne-am cumparat-o. Cert este ca am ajuns sa oscilam intre doua lumi, iar locul nostru nu este aici, dar si acasa este foarte greu si uneori am impresia ca nici acolo nu mai e locul nostru. Eu nu va pot spune decat lucruri neplacute despre Olanda. Din pacate, spre deosebire de altii, eu am vazut doar fata urata a lucrurilor. Ne-am lovit de atatea ori de intoleranta si prostia lor,incat mi-e lehamite sa tot aud: "Olanda este o tara toleranta".

Banii

Ce e bun aici ? Pai, ziua de plata si... ziua de plata. Am sa va spun doar ca atunci cand am fost la Primarie sa ne inscriem, am mers sa facem programare. Aici nimic nu se face fara programare. Am vorbit la receptie in engleza. Iar doamnele de acolo au fost amabile si dragute pana ce au aflat de unde venim. Romania. Well, dupa ce au aflat asta, nici macar nu ne-au mai raspuns la salut. Oricum, la ce bun sa ne salute?

Vreau sa va spun doar ca au fost zile in care ne spuneam: gata! mergem

Acasa, da-l incolo de salariu, da-i incolo de bani…

Probabil ca nu e cinstit sa imi vars eu tot amarul pe care l-am acumulat in anii astia, intr-o scrisoare veninoasa. Geo Bogza scria candva: "Unii traiesc pentru a avea. Altii pentru a fi". Ma intreb pentru ce traiesc eu? Respectuos, J.M."
×
Subiecte în articol: diaspora