x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Forum - Romanii de pretutindeni pentru cei din Transnistria

Forum - Romanii de pretutindeni pentru cei din Transnistria

29 Iul 2004   •   00:00

Romanii din alte tari se plang ca statul roman nu-i ajuta pe cat ar trebui. Se tem ca-si pot pierde identitatea romaneasca. Ce ar fi de facut? Cateva idei am gasit pe forumul Jurnalului National.

"Un raspuns simplu ar fi sa cucerim lumea astfel incat toti sa fie romani. Dar din lipsa vointei de a face acest lucru si a mijloacelor tehnico-financiare va trebui sa ne limitam la programe de orientare socio-culturala pentru romanii din afara granitelor, prin intermediul ambasadelor Romaniei. Nu discut aici si acum eficenta organizarii acestora. Dar la nevoie se poate rezolva. Trebuie ca tara sa fie in contact cu romanii din diferite colturi ale lumii. Ar mai fi solutii ca ei sa vina acasa, dar ce om sanatos s-ar intoarce in aceasta tara? Poate daca a facut destui bani pe acolo, asa ar mai merge, sa vina acasa si sa stea toata ziua degeaba. Dar revenind la problema pusa... trebuie ca Romania sa mentina legatura cu toti romanii ce nu se afla in tara, ca acestia sa nu uite de unde vin. Si cand vor ajunge la un nivel economic personal destul de ridicat sa se intoarca in tara sau sa cumpere tara unde se afla, depinde de nivelul economic atat al tarii, cat si al romanului in cauza. Imaginati-va, domnii mei, o terasa de pe la noi pe Wall Street, sta romanu’, in papuci, sort si tricou, la o terasa, cu berea in fata. Dar sa fie terasa cu mese de plastic afara si cu umbrelute, asa sa sara in ochi, si trece pe acolo americanu’ la costum. Asa sunt romanii acum. Si nu este chiar asa de rau. De mentionat ca scena se desfasoara in timpul programului de lucru obisnuit al americanilor."
@Lies_incorporated

"Romania nu are interesul sa-i ajute. Daca ar avea asa ceva, s-ar gasi si cu ce sa o faca. E timpul ca aceasta mentalitate sa se schimbe."
@Dan_marius

×
Subiecte în articol: diaspora