Fostul agent KGB Boris Karpicikov, stabilit de mai mulţi ani în Marea Britanie, a dezvăluit, pentru Mail on Sunday că serviciile secrete britanice ar fi direct implicate în “decesul” expertului militar David Kelly.
Kelly a murit subit în 2003, cu câteva zile înainte de a vorbi în parlament. El fusese solicitat să ajute la rezolvarea conflictului dintre compania de radio, televiziunea BBC şi administraţia fostului premier Tony Blair, acuzată că la presiunea sa în dosarul motivelor care au implicat Marea Britanie în războiul din Irak au fost incluse o serie de zvonuri potrivit cărora regimul Saddam Hussein ar fi dispus de arme de distrugere în masă.
În acuzaţiile sale împotriva cabinetului Blair, BBC se baza pe o sursă anonimă. S-a dovedit că sursa era chiar dr. Kelly, consilier guvernamental, unul din coautorii raportului ce a servit ca justificare la intervenţia forţelor britanice.
La vremea respectivă, a fost acreditată ideea că expertul Kelly îşi luase singur viaţa, el fiind descoperit în pădure, sub un copac, cu venele tăiate. În plus, medicii au stabilit ulterior că acesta ingurgitase şi o cantitate mare de analgezice puternice.
Din 2003, versiunea oficială de suicid a cunoscutului expert britanic a fost pusă de mai multe ori sub semnul îndoielii. În 2004, administraţia premierului Tony Blair a fost absolvită de acuzaţia fabricării raportul militar cu privire la capacităţile militare ale Irakului. După aceasta, “cazul Kelly” a început să fie dat treptat uitării.
Potrivit Mail on Sunday, citat de Agerpres, Karpicikov susţine că a vorbit cu agentul serviciilor secrete britanice Peter Everett, care i-a povestit că “doctorul Kelly a fost ucis”. Între altele, Karpicikov atrage atenţia asupra faptului că expertul britanic îşi tăiase într-adevăr venele, doar că rana era prea superficială pentru ca să-i fi provocat moartea. Nu există dubii, în opinia fostului KGB, dr.Kelly a fost “ajutat” să se sinucidă.
Corpul neînsufleţit al lui Kelly a fost mutat din locul în care încercase să-şi taie venele, susţine fostul ofiţer KGB, citându-şi interlocutorul britanic şi adăugând că “cei care au acţionat au dat dovadă de exces de zel, deoarece au lăsat totul într-atât de curat, încât nici măcar amprentele doctorului Kelly nu au mai putut fi găsite la locul faptei”. Cu toate acestea, Everett nu i-a dezvăluit fostului spion KGB care din servicii “s-a ocupat de expert”. “Personal, presupun că MI6 /serviciul de informaţii/ este implicat în afacerea Kelly” - a adăugat Karpicikov.
Contactat de media britanice, Everett a recunoscut că a abordat cazul Kelly cu fostul spion sovietic, dar a specificat că i-a povestit acestuia doar despre faptul că “expertul britanic avea venele tăiate într-o manieră neobişnuită”. El a refuzat să spună dacă este sau a fost în trecut agent secret şi dacă are vreo legătură cu MI5 (Serviciul de contrainformaţii britanic).
În ceea ce-l priveşte pe Karipicikov, despre acesta se ştie că a activat în cadrul KGB din Letonia, de unde a fugit în Occident în 1977. Partea sovietică a insistat la vremea respectivă că acesta a dat bir cu fugiţii după ce a fost acuzat de deturnarea unui împrumut de mari dimensiuni.
Citește pe Antena3.ro