Craig Murray, diplomat britanic fost ambasador al Regatului Unit în Uzbekistan și fost rector al Universității Dundee, spune într-un articol scris pe blogul personal că guvernul de la Londra fabrică neurotoxine la numai 8 mile depărtare de locul unde Serghei Skripal a fost otrăvit și că oficialii spun că substanța este produsă numai cu scop de cercetare.
Diplomatul mai spune că media din țara sa a ajuns la concluzia accepată de toată lumea că dat fiind faptul că Rusia produce poloniu acest lucru este suficient ca să indice implicarea directă a lui Vladimir Putin în asasinarea lui Alexander Lutvinenko. Însă în cazul lui Skripal aceleași publicații se întreabă, aparent naiv, de unde ar putea proveni neurotoxina folosită, când incidentul a abut loc la numai 12 km de fabrica unde se produc astfel de substanțe și unde există cel mai mare depozit din Europe de Vest, respectiv la Porton Down.
Experții în arme chimice spun că este aproape imposibil că produci neurotoxine fără pregătire de specialitate. ”Este nevoie de experiență și de un loc special pentru a produce așa ceva fără să te omori. Este vorba de o cantitate mică, însă aceasta nu se poate produce în bucătărie”.
Hamish de Bretton-Gordon, expert britanic în arme chimice, spune că: ”Neurotoxine precum gazul sarin sau VX necesită un laborator pentru a fi produse. Nici măcar Statul Islamic nu a reușit să producă așa ceva”.
Diplomatul critică jurnaliștii de la The Guardian despre care spune că s-au grăbit să parieze pe ”rusofobie” și citează un înalt funcționar din Ministerul de Externe care ar fi spus: ”Kremlinul a profitat de faptul că Marea Brtitanie suferă că nu este aliată cu SUA și Europa. Același funcționar ar mai fi declarat că Regatul Unit se află într-o poziție și mai slabă decât cea din anul 2006, când Litvinenko a fost otrăvit cu ceai radioactiv de către doi asasini ai Kremlinului.