Fosta basilică Sf. Sofia din Istanbul s-a deschis, astăzi, ca moschee, pentru prima dată după 86 de ani, transmite DPA. Adhan-ul, chemarea credincioşilor musulmani la rugăciune de către imam, a răsunat în prezența a sute de persoane.
Măsurile de distanţare pentru evitarea răspândirii epidemiei de coronavirus au fost ignorate. Oamenii s-au așezat pe șaluri și covoare să se roage.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a inspectat, joi, edificiul, a sosit astăzi la Hagia Sofia împreună cu soţia sa, Emine. Acesta purta o mască, și era însoțit și de Ali Erbas, şeful principalei autorităţi religioase Diyanet, şi de alţi membri ai executivului.
Erdogan a semnat, la 10 iulie, decretul de transformare a fostei biserici creștine în moschee, devenite muzeu în timpul președintelui Ataturk.
Podeaua a fost acoperită cu un covor turcoaz, iar perdele albe acoperă mozaicurile cu icoanele creștine.
Schelele pentru lucrările de restaurare au fost parţial mascate cu un panou mare de culoare maro, cu versete din Coran.
Majoritatea căilor de acces au fost blocate, transportul public a fost restricţionat, iar în zonă au fost mobilizați circa 21.000 de poliţişti.
Guvernatorul Istanbului, Ali Yerlikaya, a cerut oamenilor să vină cu măşti, covoare de rugăciune, răbdare şi înţelegere.
Istoria fostei basilici Sf. Sofia
Sf. Sofia a fost construită în anul 537, timpul Împăratulului Justinian, fiind considerată, la acea vreme, cea mai mare biserică a creștinătății.
A fost transformată în moschee după cucerirea Constantinopolelui de către sultanul Mohamed al II-lea, în 1453.
Timp de aproape 500 de ani a fost lăcaș de rugăciune pentru credincioșii musulmani.
Părintele Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, a transformat-o în muzeu în 1934.
Aflată în patrimoniul UNESCO, noul statut al acesteia a stârnit îngrijorarea Statelor Unite, Uniunii Europene, Rusiei, Greciei, dar președintele Erdogan și-a motivat decizia pe dreptul istoric și suveran al Turciei. El promovează simbolismul otoman şi îl glorifică pe sultanul Mahomed al II-lea, afirmând că revenirea Sfintei Sofia la moschee reprezintă "a doua cucerire".
Cu toate astea, șeful statului a anunțat că turiștii de orice religie vor fi primiți în continuare să viziteze Hagia Sofia. Intrarea va fi gratuită.