x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Foşti poliţişti şi pompieri din New York, inculpaţi pentru fraudă după atentatele din 11 septembrie

Foşti poliţişti şi pompieri din New York, inculpaţi pentru fraudă după atentatele din 11 septembrie

08 Ian 2014   •   13:42
Foşti poliţişti şi pompieri din New York, inculpaţi pentru fraudă după atentatele din 11 septembrie

106 persoane, printre care 80 de foşti poliţişti şi pompieri newyorkezi, au fost inculpate marţi pentru o fraudă vastă vizând obţinerea pensiei de invaliditate după atentatele din 11 septembrie, ceea ce a provocat pierderi de sute de milioane de dolari, potrivit Mediafax.

Potrivit procurorului din Manhattan, după atentatele din 11 septembrie 2001, mulţi dintre cei acuzaţi au declarat că nu pot munci, invocând tulburări psihice - depresie şi stres posttraumatic - pentru a obţine pensia de invaliditate la care nu aveau dreptul. În cererea pentru obţinerea pensiei, acuzaţii au afirmat că părăsesc rar locuinţa, că nu călătoresc şi aproape nu au o viaţă socială, potrivit acuzării.

De fapt, mulţi dintre cei care au solicitat pensia de invaliditate aveau o viaţă normală. Unul dintre aceştia pilota elicopterul personal, altă persoană era pasionată de jocurile de noroc la cazinourile din Las Vegas, în timp ce alta practica jet ski, iar altă persoană ţinea cursuri de arte marţiale.

Unele dintre dosare datează cu mult timp înaintea atentatelor din 2001. Primele escrocherii datează din 1988.

Toţi inculpaţii au fost sfătuiţi în demersurile lor de patru persoane, Raymond Lavallee, un avocat în vârstă de 83 de ani, Thomas Hale, 89 de ani, Joseph Esposito, un fost poliţist din New York în vârstă de 64 de ani, şi John Minerva, 61 de ani, consultant specializat în probleme de invaliditate, care le explicau în special ce să spună medicilor care îi examinau. Cei patru îi selecţionau în special pe aceşti medici.

O pensie medie de invaliditate variază în Statele Unite între aproximativ 30.000 şi 50.000 de dolari pe an, iar în cazul acuzaţilor aceasta se adauga la pensie.

Pentru ajutorul lor, Lavallee, Hale, Esposito şi Minerva primeau de la 20.000 la 50.000 de dolari pentru fiecare dosar acceptat.

"Mulţi dintre participanţii la această escrocherie au pretins în mod cinic că suferă de boli psihice în urma atentatelor din 11 septembrie, dezonorând astfel echipele de intervenţie care au venit în ajutorul oamenilor din oraş cu preţul propriei sănătăţi şi al vieţii", a declarat revoltat procurorul din Manhattan, Cyrus Vance, subliniind că, în plus, această escrocherie a redus resursele în vederea combaterii unor situaţii reale de stres posttraumatic.

Unii dintre acuzaţi aveau probleme minore de sănătate, pentru care puteau solicita ajutoare, dar nu pensie de invaliditate, potrivit acuzării.

Unii dintre autorii fraudei au primit în total 50.000 de dolari. În medie, acuzaţii au primit fiecare 210.000 de dolari.

Atentatele din 2001 s-au soldat cu moartea a aproximativ 3.000 de persoane la New York.

×
Subiecte în articol: 11 septembrie atacuri frauda atentate