x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul premier Tony Blair va acorda consultanţă Guvernului albanez

Fostul premier Tony Blair va acorda consultanţă Guvernului albanez

03 Oct 2013   •   17:21
Fostul premier Tony Blair va acorda consultanţă Guvernului albanez

Fostul premier britanic Tony Blair va acorda consultanţă Guvernului albanez în eforturile acestuia de integrare în Uniunea Europeană, a anunţat şeful Executivului de la Tirana, Edi Rama, citat de AFP.

Blair va consilia personal şi în mod voluntar şi va ajuta Guvernul, a afirmat Rama într-o conferinţă de presă comună cu fostul şef al Guvernului britanic. “Sunt convins că datorită experienţei sale extraordinare şi geniului său politic vom fi capabili să depăşim toate problemele”, a adăugat Edi Rama, al cărui Guvern de coaliţie de stânga a fost învestit la jumătatea lunii septembrie pentru un mandat de patru ani.

Albania, căreia Bruxelles-ul i-a refuzat deja în două rânduri statutul de candidat la aderare, speră să-l obţină la sfârşitul acestui an. Pentru acesta, noul Guvern, care revine la putere după opt ani petrecuţi în opoziţie, va trebui să întărească statul de drept şi să prezinte rezultate concrete în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate.

“Marea provocare a Guvernului astăzi este să-şi realizeze obiectivele să-şi concretizeze proiectele”, a spus Blair, care va munci pro bono.

Albania este una dintre ţările cele mai sărace din Europa, cu circa 14,3% din populaţie care trăieşte sub pragul de sărăcie, cu mai puţin de doi dolari pe zi, potrivit statisticilor naţionale. Rata şomajului este de 14%, iar datoria publică a depăşit deja 60% din PIB.

Pentru a începe redresarea economică, Rama vrea să relanseze producţia şi piaţa muncii prin atragerea mai multor investitori străini. El doreşte să elimine în special impozitele pentru micile întreprinderi, să reducă datoria publică şi să creeze 300.000 de locuri de muncă.

Tony Blair este şi emisar al Cvartetului (SUA, Rusia, UE şi ONU) pentru Orientul Mijlociu.


×
Subiecte în articol: tony blair