x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul preşedinte german Wulff va fi judecat pentru trafic de influenţă

Fostul preşedinte german Wulff va fi judecat pentru trafic de influenţă

de Istvan Deak    |    27 Aug 2013   •   16:55
Fostul preşedinte german Wulff va fi judecat pentru trafic de influenţă
Sursa foto: wikimedia.org

Fostul preşedinte federal german, Christian Wulff, va compărea în justiţie pentru trafic de influenţă, în cadrul unui scandal care l-a obligat să demisioneze anul trecut, a decis tribunalul regional din Hanovra, potrivit Der Spiegel.
Procesul urmează să înceapă la 1 noiembrie. Wulff (54 de ani) este primul fost preşedinte federal, un post onorific în Germania, care este urmărit în justiţie, comentează France Presse.
El este acuzat că l-a lăsat pe unul dintre prietenii săi, un producător de film, să achite parte dintr-o factură la un hotel în schimbul susţinerii sale faţă de un proiect de film, pe vremea când conducea regiunea Saxonia Inferioară. Respectivul producător, David Groenewold, este şi el urmărit în justiţie în acest dosar, pentru că a plătit peste 500 de euro pentru câteva nopţi petrecute la hotel, cheltuieli cu o babysitter şi o vizită la Oktoberfest (Sărbătoarea Berii) la Munchen, în 2008.

Se dezvinovăţeşte

Wulff, care a fost preşedintele regiuniunii Saxonia Inferioară din 2003 până în 2010, a afirmat tot timpul că a rambursat, ulterior, cheltuielile achitate de prietenul său, cu bani cash.
Cel mai tânăr preşedinte al Germaniei, Christian Wulff, ales în iunie 2010, era considerat a fi un conservator modern, cu o reputaţie nepătată, până în momentul în care o serie de scandaluri l-a propulsat pe prima pagină a ziarelor.  El riscă acum maximum trei ani de închisoare şi plata unei amenzi. Instanţa a decis să rămână la acuzaţiile de favorizare şi acordare de facilităţi, el fiind bănuit iniţial de obstrucţionarea adevărului, pentru care risca 5 ani de închisoare.

Ascensiune şi declin
Înaintea de izbucnirea scandalului, Wulff avea legături excelente cu mass-media. Legăturile întreţinute cu unii întreprinzători pe vremea în care se afla la conducerea Saxoniei Inferioare i-au fost fatale. Wulff a fost asaltat de criticile mass-media germane, care îl acuza că ar fi profitat de funcţia sa pentru a obţine diverse avantaje financiare şi că ar fi încercat să muşamalizeze aceste afaceri. A lăsat inclusiv un mesaj ameninţător în căsuţa vocală a unui redactor-şef al cunoscutului cotidian Bild, mesaj care a fost mai apoi difuzat în întreaga Germanie.
La vârsta de 20 de ani era militant al Uniunii Creştin Democrate germane (CDU), prezidată astăzi de Angela Merkel, iar la vârsta de numai 34 de ani concura împotriva viitorului cancelar german, Gerhard Schroeder, la alegerile regionale din Saxonia Inferioară. În 2003, devenea prim-ministru al aceluiaşi land, iar în 2008 era reales în funcţie.
Împins spre demisie la 17 februarie 2012, după ce i-a fost ridicată imunitatea, Christian Wulff a fost înlocuit de pastorul protestant din fosta Republică Democrată Germană (RDG), Joachim Gauck.


×
Subiecte în articol: christian wulff germania