x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un fotbalist a murit la 35 de ani după ce și-a dat foc în semn de protest față de poliție

Un fotbalist a murit la 35 de ani după ce și-a dat foc în semn de protest față de poliție

de Redacția Jurnalul    |    16 Apr 2023   •   11:40
Un fotbalist a murit la 35 de ani după ce și-a dat foc în semn de protest față de poliție
Sursa foto: Facebook Mohammed Zakaria

Un fotbalist tunisian a murit după ce și-a dat foc în semn de protest față de "nedreptatea poliției". Nizar Issaoui, în vârstă de 35 de ani, a suferit joi arsuri de gradul 3 după ce a protestat la Tunis. El a fost transportat la o unitate specializată în arsuri, dar nu a putut fi salvat.

Vestea a fost confirmată de fratele lui Issaoui într-o scurtă declarație. Acesta a spus, citat de Mirror, că fotbalistul care a evoluat în prima ligă tunisiană a murit joi și a fost înmormântat vineri. Issaoui publicase anterior un videoclip pe Facebook în care își confirma intenția de a protesta după ce a fost acuzat de "terorism" în satul Haffouz, Kairouan, în centrul Tunisiei, în timp ce încerca să cumpere banane pe fondul crize financiare din țară.

În înregistrarea video, el a spus: "Pentru o dispută cu cineva care vinde banane la 10 dinari, sunt acuzat de terorism la secția de poliție. Terorism pentru o plângere legată de banane." El a mai spus că s-a condamnat singur la "moarte prin foc ".

"Nu mai am energie", a adăugat el într-o declarație. "Să știe statul polițienesc că sentința va fi executată astăzi".

Scena a provocat groaza celor care au asistat la autoincendiere, așa cum se arată într-o înregistrare video a incidentului care a devenit virală pe rețelele de socializare.

Alte proteste au izbucnit imediat după moartea lui Issaoui. Presa locală relatează că au izbucnit ciocniri între protestatari și poliție în timpul înmormântării, fiind folosite gaze lacrimogene.

În perioada imediat următoare, persoanele în doliu au fost văzute protestând în fața unei secții de poliție locale. Chiar și înainte de slujbă, persoanele în doliu s-au adunat la locuința sa și au fost auzite scandând: "Cu sângele și cu sufletul nostru ne vom sacrifica pentru tine, Nizar".

Issaoui era liber de contract în momentul decesului său, după ce anterior se bucurase de o carieră de succes în care a reprezentat US Monastir în prima ligă a fotbalului tunisian. Protestul său l-a imitat pe cel al vânzătorului ambulant Mohamed Bouazizi, care și-a dat foc până la moarte în decembrie 2010.

Incidentul de acum mai bine de un deceniu a stârnit o mare revoltă în întreaga țară și a fost considerat a fi începutul revoluției tunisiene. De asemenea, a declanșat revoltele Primăverii Arabe, care au fost responsabile pentru răsturnarea mai multor regimuri din Orientul Mijlociu.

Autoritățile nu au făcut niciun comentariu imediat cu privire la incidentul în urma căruia Issaoui și-a pierdut viața. Incidentul are drept cauză criza financiare din această națiune africană.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a declarat că Tunisia se confruntă cu cea mai gravă criză din ultima generație, iar guvernul tunisian se pare că se află în negocieri cu Fondul Monetar Internațional pentru un acord de împrumut de 1,9 miliarde de dolari. Bugetul Tunisiei a fost afectat enorm de pandemia Covid-19, precum și de războiul Rusiei din Ucraina.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: fotbalist si-a dat foc protest mort