x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce conţinea meteoritul care a lovit Rusia. Fragmentele se vând cu 10.000 de dolari bucata

Ce conţinea meteoritul care a lovit Rusia. Fragmentele se vând cu 10.000 de dolari bucata

18 Feb 2013   •   16:34
Ce conţinea meteoritul care a lovit Rusia. Fragmentele se vând cu 10.000 de dolari bucata

Oamenii de ştiinţă ruşi au anunţat că au găsit şi analizat compoziţia bucăţilor din meteoritul care explodat, vineri, deasupra Rusiei, rănind peste 1.200 de persoane şi producând pagube de milioane de euro.

În două zile de căutare, echipele trimise la faţa locului au recuperat 53 de fragmente de meteorit, de pe malul lacului Chebarkul, în care se presupune că cea mai mare parte a meteoritului a căzut. Cea mai mare bucată recuperată are 7 milimetri lungime.

Fragmentele fac parte, fără dubiu, dintr-un meteorit, a declarat Viktor Grokhovsky, membru al Academiei Ruse de Ştiinţă.

"Putem spune cu certitudine că am recuprat rămăşiţele unui obiect venit din spaţiu. Din primele cercetări avem de-a face cu condrit carbonat obişnuit. 10% din compoziţie este formată din fier şi nichel, dar am găsit şi cristolit şi sulfit", a spus profesorul.

După ploaia de fragmente de meteoriţi de vineri a fost descoperită o gaură de şapte metri în gheaţa lacului Chebarkul, motiv pentru care se crede că cea mai mare bucată a meteoritului a căzut acolo. Fragmentul nu a fost găsit, însă, de scufundătorii trimişi în lac.

"Faptul că scufundătorii nu au găsit nimic la prima inspecţie, nu înseamnă că bucata de meteorit nu este acolo. Scufundătorii nu sunt oamenii de ştiinţă, deci nu au ştiut ce trebuie să caute", a spus Grokhovsky. Acesta a adăugat că particulele găsite pe mal arată că au fost topite şi s-au resolidificat, ceea ce înseamnă că făceau parte din suprafaţa exterioară a meteoritului, miezul fiind probabil în lac.

"Trebuie neapărat să mai cercetăm lacul şi să o facem într-o manieră mai profesionistă", a mai spus Grokhovsky, solicitând fonduri în acest sens.

Meteoritul a intrat în atmosfera terestră în nordul Kazahstanului, traversând o bună bucată a spaţiului aerian rusesc până să explodeze deasupra Munţilor Urali. NASA estimează că meteoritul avea un diametru de 16 de metri şi cântărea 10.000 de tone, explozia având o putere de 500 de kilotone (cât 25 de bombe atomice folosite la Nagasaki).

Unda de şoc, însoţită de ploaia de fragmente minuscule, a avariat clădiri pe o suprafaţă de 100.000 de metri pătraţi, majoritatea celor peste 1.200 de răniţi fiind tăiaţi de cioburile ferestrelor sparte.

Căutarea fragmentelor este în desfăşurare şi acum în jurul lacului Grokhovsky. Nu doar autorităţile adună, însă, fragmentele, ci şi cetăţenii din zonă, care au sesizat o bună oportunitate de afaceri. Pe site-urile de tranzacţii online, bucăţile de meteoriţi se vând şi cu echivalentul a 10.000 de dolari.

Viktor Grokhovsky susţine, însă, că adevărata comoară se află pe fundul lacului Chebarkul.

"Acolo se găseşte adevărata comoară ştiinţifică", a spus profesorul. 

×