x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Francois Hollande, cu un picior în Elysee

Francois Hollande, cu un picior în Elysee

de Marina Constantinoiu    |    Sînziana Stancu    |    22 Apr 2012   •   17:51
Francois Hollande, cu un picior în Elysee

Candidatul socialist obtine un avans considerabil in primul tur de scrutin, ceea ce ii creaza o pozitie favorabila pentru a lua Presedintia Frantei in turul al doilea

Primele estimari ale rezultatelor alegerilor prezidentiale din Franta din turul intai il plaseaza pe candidatul socialist Francois Hollande pe primul loc, cu 28% din voturi, in timp ce presedintele in exercitiu, Nicolas Sarkozy a obtinut 25,5% din sufragii, informeaza AFP, care a difuzat aceste rezultate partiale pe baza estimarilor facute de institutele de sondare a opiniei publice provenite "din surse concordante'.

Hollande si Sarkozy urmeaza sa-si dispute turul al doilea – decisiv - in data de 6 mai. Marine Le Pen, candidata Frontului National, a obtinut cel mai mare "scor' cunoscut vreodata de partidul sau, intre 17% si 20,7%, potrivit unor surse diferite, dar nu a reusit sa se califice in turul al doilea. Ea se afla inaintea candidatului stangii radicale, Jean-Luc Melenchon, care a obtinut, potrivit acelorasi estimari, intre 10,5% si 13%, iar candidatul de centru, Francois Bayrou, a obtinut intre 8,7% si 10% din sufragii.

Aceste estimari au fost difuzate de institutele CSA, IPSOS si Harris Interactive. Astfel, CSA a estimat ca Hollande obtine 30% din sufragii, Sarkozy 27,5%, Le Pen 20,7%, Melenchon 13% si Bayrou 10%.
Harris Interactive il da pe Hollande invingator cu 28,5% din voturi, urmat de Sarkozy cu 24%, Le Pen cu 20,7%, Melenchon cu 10,5% si Bayrou cu 8,7%.
Pentru IPSOS , Hollande obtine 30% din voturi, Sarkozy 24%, Le Pen 19%, Melenchon 13%, Bayrou 10%.
Ceilalti cinci candidati – ecologisti, monarhisti, trotkisti, etc... au obtinut procente infime, intre 2,3% si 0,3%.

In ciuda previziunilor, participarea la vot a fost foarte ridicata, de cel putin 80%, cu 4% mai putin comparativ cu prezenta la urne in 2007, care a fost de 83,77%, dar superioara celei din 2002, cand la urne s-au prezentat 71,6% dintre francezi.

De mai bine de o jumatate de an, Hollande era dat invingator in alegerile prezidentiale din 2012, estimandu-se ca ar obtine victoria cu 55% din voturi. In varsta de 57 de ani, candidatul socialist abordeaza acum de pe pozitii de forta turul decisiv al acestor alegeri, parand ca nimeni si nimic nu i-ar mai putea sta in cale sa devina primul presedinte socialist al Frantei dupa Francois Mitterrand, care a condus tara intre 1981 si 1995.

Analistii politici estimeaza ca pentru victoria lui Hollande turul al doilea, "pionul' principal este "tribunul' stangii radicale, Jean-Luc Melenchon, care i-ar adauga candidatului socialist fara doar si poate cel putin 11% din voturi. Imediat dipa primele estimari, Melenchon si-a "dresat' electoratul, punandu-i in vedere sa "nu stea nico clipa pe ganduri' in cel de-al doilea tur si sa-l voteze pe Hollande. Cu siguranta, paleta "colorata' a perdantilor extremisti, chiar daca procentele obtinute de ei au fost foarte mici, ii va da si ea o mana de ajutor lui Hollande, astfel incat sa il propulseze la Elysee, in locul lui Sarkozy. "Nu este nimic de negociat (...) Nu cereti nimic in schimb (...) Cel de-al doilea tur trebuie sa serveasca eliminarii Dreptei' de pe scena politica franceza i-a spus Melenchon, pe un ton de porunca, electoratului sau inca de vineri, cand l-a instruit in Piata Stalingrad din Paris.

Dar nici Sarkozy nu este inca pierdut. El ar putea primi ajutorul Marinei Le Pen. Ieri seara, dupa primele estimari, Le Pen a afirmat, cu ocazia istoricei victorii a partidului sau, ca Frontul National este "singura opozitie' fata de stanga, lasand sa se inteleaga ca i-ar putea intinde lui Darkozy mana de ajutor de care acesta are atata nevoie. Ea a lasat sa se inteleaga faptul ca un semnal in acest sens l-ar putea da la 1 Mai. Noi (FN, n.r.) duntem singura opozitie fata de stanga ultraliberala, ezitanta si anarhista', a declarat Marine Le Pen in fata electoratului sau din Paris.

Franta in ochii imigrantilor
In fata crizei economice, Franta, cunoscuta ca fiind o democratie deschisa, absolut libera si foarte generoasa cu imigrantii, pare sa se fi retras acum intr-o cochilie. Cel putin asa a inceput sa fie perceputa de imigranti, care au devenit deja cetateni francezi si care inclina sa vorbeasca chiar si despre o Franta "rasista'. Cu ocazia actualului scrutin prezidential, ziaristii francezi au cules cateva impresii de acesstia.

"Exista in Franta o bogatie intelectuala si o stabilitate politica ce au facut din ea o mare democratie. Dar aceasta tara este mult idealizata', a afirmat un student originar din Mauritania, Jamal Sow, de 35 de ani, care a absolvit recent Filosifia, la Sorbona, teza lui de doctorat tratand "esenta umana'. El a observat ca exista acum la francezi "un fel de crispare, de teama' si ca "majoritatea francezilor au sentimentul ca isi pot pierde locul de munca de la o zi la alta', ceea ce nu se intampla acum 9 ani cand a ajuns el in Franta.

Un medic iranian, psihiatrul Foad Saberan, de 70 de ani, care a crescut in Tunisia si acum are cabinet intr-un cartier cosmopolit al Parisului, afirma ca a constatat la pacientii sai, in special la cei de peste 50 de ani, "o frica vertiginoasa de a nu fi decazuti sau chiar exclusi' din societatea in care au trait pana acum. El spune ca francezii se indreapta tot mai mult impotriva magrebienilor sau a romilor.

Pentru Ahmed, un marocan cultivator de zarzavaturi, Franta este tara in care "trebuie sa lupti pentru a razbate. Dar aici, copiii nostri pot fi stapani pe soarta lor'.
O parere asemanatoare are si Tudor Vaideanu, un stomatolog roman din Paris, care vede Franta ca pe un pamant al oportunitatilor. Il da ca exemplu pe unul dintre prietenii sai caruia "i s-a intins recent covorul rosu' la Spitalul Universitar din Brest (vestul Frantei), care avea nevoie urgenta de chirurgi ortopezi. "Problema nationalitatii nici nu s-a mai pus', a tinut sa sublinieze Vaideanu.

×