x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franța îl arestează pe patronul Telegram și dă semnalul luptei pe platformele criptate

Franța îl arestează pe patronul Telegram și dă semnalul luptei pe platformele criptate

de Redacția Jurnalul    |    26 Aug 2024   •   08:40
Franța îl arestează pe patronul Telegram și dă semnalul luptei pe platformele criptate
Sursa foto: Hepta/Telegram

Miliardarul ruso-francez de 39 de ani Pavel Durov, patronul platformei de mesagerie și social-media Telegram, a fost arestat sâmbătă seară, la sosirea pe aeroportul Le Bourget, de lângă Paris. Acuzațiile care i se aduc sunt legate de celebra sa aplicație online.

Investigațiile organelor judiciare franceze sunt legate de faptul că administratorul Telegram nu asigură moderarea corespunzătoare a conținutului, astfel încât să împiedice folosirea platformei în scopuri ilegale. Faptele merg de la trafic de droguri până la materiale pornografice cu minori și escrocherii. Telegram a negat anterior că nu asigură moderarea.

 

Anchetator: „Platforma numărul 1 pentru crima organizată”

Conform presei internaționale, Durov venise la Paris pentru a lua cina, deși știa că era vizat de un mandat de arestare în Franța. Un întreg cocktail de forțe de ordine îl aștepta la coborârea din avion: poliția de frontieră, jandarmeria transporturilor aeriene, jandarmeria pentru cyberspațiu, oficiul național antifraudă. 

„A comis o mare greșeală. Nu se știe de ce. În orice caz, este în custodie”, le-a declarat imediat jurnaliștilor de la TF1 o sursă apropiată anchetei. Într-adevăr, e greu de înțeles de ce Durov a venit sâmbătă la Paris, deși știa că este „most wanted” în Franța. Șeful Telegram călătorea de obicei în Emirate, în țările foste sovietice și în America de Sud. Evita Europa și țările în care Telegram era pus sub supraveghere.

„Pavel Durov va ajunge în arest preventiv, asta e sigur”, le-a spus jurnaliștilor televiziunii publice un anchetator. „A permis să se comită pe platforma sa un număr incalculabil de delicte, fără să facă nimic pentru a modera sau coopera (cu autoritățile - n.n.). În plus, fiind miliardar, deci dispunând de toate mijloacele de a se face nevăzut odată pus în libertate, deci nu îi va putea convinge pe judecători să scape doar cu garanții materiale.

„De ani, (Telegram - n.n.) a devenit platforma numărul 1 pentru crima organizată”, a comentat un anchetator francez. Dincolo de terorism, cei mai periculoși pedofili comunică pe această platformă, a adăugat acesta. Mai nou, Telegram este în centru atenției și pentru că prin intermediul său sunt difuzate ilegal meciuri din prima ligă franceză de fotbal.

Prin arestarea lui Durov, Franța vrea să dea un mesaj celorlalte țări să sporească presiunile asupra platformelor online de comunicații, astfel încât să colaboreze cu autoritățile pe dosarele de terorism.

Nu în ultimul rând, este un avertisment pentru cei care folosesc Telegram în scopuri ilegale că mâna legii ajunge și în cyberspațiu.

 

Rusia bagă capul în poză

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a postat pe Telegram întrebând dacă ONG-urile occidentale pentru drepturile omului vor păstra tăcerea cu privire la arestarea lui Durov, după ce au criticat decizia Rusiei de a „crea obstacole” în activitatea Telegram în Rusia în 2018.

Mai mulți oficiali ruși au condamnat arestarea omului de afaceri.

Proprietarul X, Elon Musk, care s-a confruntat cu critici ample din cauza moderării conținutului și a materialelor găzduite de propriul său site de socializare, a postat în mod repetat despre situație. El a etichetat o postare #freepavel, iar în alta a scris: „POV: E 2030 în Europa și ești executat pentru că îți place un meme”.

Pavel Durov, care are o avere estimată la peste 15 miliarde de dolari, s-a născut în Rusia și locuiește în Dubai, având și cetățenia Emiratelor Arabe Unite și a Franței.

Telegram, pe care Durov l-a lansat în urmă cu 11 ani, este una dintre cele mai importante platforme de social media după Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram și TikTok.

Platforma este deosebit de populară în Rusia, Ucraina și statele din fosta Uniune Sovietică.

Aplicația a fost interzisă în Rusia, în 2018, după ce Durov a refuzat să preda datele utilizatorilor, dar interdicția a fost anulată în 2021.

Durov a părăsit Rusia în 2014, după ce a refuzat să se conformeze cerințelor guvernului de a închide conturile opozanților ruși de pe platforma sa de socializare VKontakte, numită și „Facebook-ul rusesc”, pe care ulterior a vândut-o.

×