x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron vrea negocieri între Rusia şi Ucraina/Xi Jinping cere menţinerea multilateralismului global

Macron vrea negocieri între Rusia şi Ucraina/Xi Jinping cere menţinerea multilateralismului global

de Redacția Jurnalul    |    06 Apr 2023   •   23:45
Macron vrea negocieri între Rusia şi Ucraina/Xi Jinping cere menţinerea multilateralismului global
Sursa foto: Hepta

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a pledat joi, la Beijing, pentru negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, evidenţiind rolul important pe care l-ar putea avea China, în timp ce omologul său chinez, Xi Jinping, a evocat "responsabilitatea" menţinerii "multilateralismului" pe plan global.

"Este necesară reluarea discuţiilor cât mai rapid posibil, pentru construirea unei păci durabile", a declarat Emmanuel Macron, conform cotidianului Le Monde.

"Ştiu că pot conta pe dumneavoastră pentru a readuce Rusia la raţiune şi pe toată lumea la masa negocierilor", a insistat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Figaro, adresându-i-se preşedintelui Chinei, Xi Jinping.

Liderul Chinei a salutat "dezvoltarea pozitivă şi constantă" a relaţiilor bilaterale cu Franţa, într-o lume care se confruntă cu o "profundă mutaţie istorică".

"China şi Franţa sunt avocaţi fermi ai unei lumi multipolare şi ai intensificării democraţiei în relaţiile internaţionale. Au capacitatea şi responsabilitatea de a se ridica deasupra diferenţelor şi obstacolelor, de a menţine direcţia unui parteneriat strategic stabil, reciproc avantajos, întreprinzător şi dinamic, de a practica un multilateralism real, pentru pacea mondială, pentru stabilitate şi prosperitate", a afirmat Xi Jinping, citat de agenţia de presă oficială Xinhua.

Preşedintele Chinei a insistat pentru evitarea folosirii armelor nucleare în conflictul dintre Rusia şi Ucraina şi a condamnat atacurile asupra civililor.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Emmanuel Macron Rusia ucraina