Atentatele din Paris, în care au fost ucise 129 de persoane, schimbă politica internă a Franţei. Guvernul va cere Parlamentului o lege care să prelungească starea de urgenţă, ceea ce va acorda forţelor de ordine puteri sporite în următirea şi interogarea suspecţilor de terorism. Radicalii vor fi expulzaţi.
Premierul francez Manuel Valls a anunţat că guvernul pe care îl conduce va cere Parlamentului să dea o lege care să prelungească starea de urgenţă şi alta care să permită prelungirea acţiunilor în Siria, împotriva Statului Islamic. Prelungirea stării de urgenţă "va acorda mijloace suplimentare de investigare, urmărire şi interogare forţelor de ordine", a declarat Valls.
Într-un interviu pentru postul de televiziune TF1, premierul a anunţat declanşarea unei ample acţiuni de combatere jihadiştilor. Astfel, imamii radicalizaţi vor risca expulzarea, iar "cei care batjocoresc valorile republicii" vor risca să rămână fără cetăţenie. Socialistul Valls a adăugat că va lua în calcul toate măsurile propuse, inclusiv cele ale partidelor de dreapta, care în urma atentatelor au propus acţiuni deosebit de dure.
Laurent Wauquiez, numărul trei în Partidul Republicanilor, a propus crearea de tabere de concentrare pentru cei aproximativ 4.000 de cetăţeni monitorizaţi pentru terorism în Franţa. Valls a declarat că nu refuză din start nicio propunere, criteriul de selecţie fiind eficacitatea acestora.
Politici noi de migraţie şi apropiere de Rusia
Fostul preşedinte francez Nicolas Sarcozy a cerut regândirea politicii faţă de imigranţi, închiderea de urgenţă a site-urilor jihadiste şi crearea unei coaliţii internaţionale anti-ISIS care să includă şi Rusia într-o întrevedere pe care a avut-o, ieri, cu actualul preşedinte, Francois François Hollande. Acesta s-a consultat, tot ieri, şi cu şefii partidelor parlamentare.