x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa: europenii mai săraci vor face foamea din cauza Germaniei

Franţa: europenii mai săraci vor face foamea din cauza Germaniei

20 Sep 2011   •   16:12
Franţa: europenii mai săraci vor face foamea din cauza Germaniei

Franta a avertizat marti Germania si alte tari din UE ca risca sa provoace o criza alimentara in Europa din cauza opozitiei fata de un program comunitar de distribuire de ajutoare sub forma de alimente cetatenilor saraci din statele membre, transmite Reuters.

Ministrul francez al Agriculturii, Bruno Le Maire, a declarat ca desfiintarea unui program UE de 500 milioane de euro pe an, in favoarea programelor nationale, va pune in pericol securitatea alimentara a milioane de cetateni europeni afectati deja de probleme financiare.

"In mijlocul unei crize financiare profunde, 17 milioane de europeni nu sunt capabili sa se hraneasca decat prin acest program. Suntem total impotriva trecerii acestui program la nivel national. Ar insemna abandonarea saracilor", a afirmat Le Maire la o intalnire a ministrilor Agriculturii la Bruxelles.

Germania, una dintre cela sase tari care se opun programului UE, sustine ca problemele sociale trebuie sa revina guvernelor nationale.

"Este clar ca Germania se preocupa de nevoile sociale ale cetatenilor saraci. Dar compententa masurilor sociale revine guvernelor, care se pot ocupa mult mai eficient de aceste probleme", a declarat Robert Kloos, secretar de stat in Ministerul german al Agriculturii.

Programul de ajutoare alimentare pentru cei mai saraci cetateni ai UE a fost introdus in 1987 si a avut initial rolul ca excedentul urias de alimente din Uniune, inregistrat in acea perioada in cazul unor produse precum cerealele si untul, sa fie folosit pentru sustinerea saracilor.

Reforma politicii agricole comune din anii '90 a dus la scaderea drastica a excedentului de produse agricole, iar programul a fost revizuit astfel incat sa poata fi cumparate alimente de pe piata, cand stocurile sunt prea mici.

In urma unei contestatii in justitie facute de Germania si Suedia, s-a decis ca programul sa se poata finanta numai din stocurile de alimente de rezerva ale UE si nu direct din bugetul UE.

Decizia justitiei a obligat Comisia Europeana (CE) sa reduca bugetul pe 2012 al programului de la 500 milioane euro la putin peste 100 milioane euro.

Comisarul pentru Agricultura Dacian Ciolos a declarat ca lipsa stocurilor poate insemna ca nu va exista un buget pentru acest program social, in 2013.

CE a propus modificarea programului astfel incat sa poata fi finantat direct, iar Ciolos a spus ca bugetul ar fi in aceste conditii suficient pentru 2012 si 2013.

Germania, Marea Britanie, Suedia, Danemarca, Cehia si Olanda au blocat insa acordul.

"Unele state membre nu isi asuma responsabilitatile politice si se ascund in spatele unor argumente juridice. Trebuie sa decida daca sunt pregatite ca acest program sa esueze", a spus Ciolos.

El a aratat ca programul UE furnizeaza circa jumatate din ajutoarele alimentare distribuite anual de organizatiile caritabile din Europa.

O coalitie de organizatii caritabile franceze, intre care Crucea Rosie franceza si banca nationala de alimente, au avertizat ca nu vor mai putea sa acorde 130 de milioane de mese gratuite in 2012 si 2013, asa cum era planificat.

Presedintia poloneza a UE a anuntat ca va incerca sa gaseasca o solutie de compromis inainte de reuniunea ministrilor Agriculturii de luna viitoare, iar problema ar putea fi ridicata la un summit al liderilor Uniunii, programat tot in octombrie, la Bruxelles.

×