x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa: luptele continua

Franţa: luptele continua

de Irina Cristea    |    29 Noi 2007   •   00:00
Franţa: luptele continua
Sursa foto: REGIS DUVIGNAU/

Desfăşurarea de forţe a Ministerului de Interne nu a impiedicat comiterea de noi violenţe in suburbiile pariziene. Abia sosit din China, Nicolas Sarkozy vrea să controleze situaţia.

Desfăşurarea de forţe a Ministerului de Interne nu a impiedicat comiterea de noi violenţe in suburbiile pariziene. Abia sosit din China, Nicolas Sarkozy vrea să controleze situaţia.

După o a treia noapte de violenţe, de data aceasta nu doar la marginea Parisului, ci şi la Toulouse, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a ieşit la rampă, acuzăndu-i pe autorii atacurilor de tentativă de asasinat. Proaspăt intors dintr-o vizită in China, Sarkozy a arătat că nu vrea să piardă timpul. După o reuniune de criză cu principalii miniştri, el i-a primit ieri-dimineaţă la Palatul Elysée pe părinţii adolescenţilor a căror moarte, in noaptea de duminică spre luni, a fost fitilul ce a declanşat violenţele din suburbia pariziană Villiers-le-Bel. Apoi s-a deplasat la spitalul unde este internat un poliţist grav rănit in timpul confruntărilor de stradă şi a promis că cei care atacă forţele de ordine vor ajunge in boxa acuzaţilor. "Nu putem tolera aşa ceva, indiferent de intămplarea tragică petrecută duminică şi de moartea celor doi tineri", a spus şeful statului. El a promis insă că o anchetă va determina circumstanţele decesului celor doi puşti de 15 şi 16 ani, al căror scuter s-a izbit de o maşină a Poliţiei care patrula in zonă.

PAGUBE SECRETE. In comparaţie cu nopţile precedente, cea de marţi spre miercuri a fost relativ calmă. Doar căţiva poliţişti au fost răniţi de tinerii care au incendiat clădiri, pubele de gunoi şi maşini. De altfel, autorităţile au decis să nu mai facă public bilanţul detaliat al pagubelor materiale. Forţele de ordine au operat 39 de arestări. BBC relatează că acte de violenţă s-au comis nu doar la periferia Parisului, ci şi la Toulouse, unde mai multe maşini au fost incendiate.

Ministerul francez de Interne a dispus menţinerea unui important dispozitiv de poliţie desfăşurat marţi in suburbia Villiers-le-Bel cu scopul de a menţine ordinea. Ministrul Michèle Alliot-Marie a anunţat că efectivele vor fi menţinute căt va fi necesar, avertizănd că "delincvenţii nu trebuie să se aştepte la nici o concesie".

Autorităţile fac tot posibilul pentru a evita reeditarea violenţelor care au ingrozit Franţa in toamna lui 2005. La acel moment, preşedintele de atunci, Jacques Chirac, a decretat starea de urgenţă. Nicolas Sarkozy ocupa funcţia de ministru de Interne.

irina.cristea@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: externe