Dezafectarea părţii sudice a taberei din Calais supranumită 'Jungla' a început luni în prezenţa unui important dispozitiv poliţienesc, în urma unei decizii a justiţiei de evacuare, relatează AFP.
Două buldozere şi angajaţii unei firme private mandatate de statul francez au început să demonteze în jur de 20 de adăposturi improvizate situate pe o zonă de 100 mp, sub supravegherea a numeroşi poliţişti.
Peste 30 de vehicule de poliţie şi două camioane erau staţionate la intrarea în tabără, forţele de ordine având oficial drept misiune să ajute serviciile sociale să ofere soluţii locative pentru migranţii din cartier, potrivit prefecturii.
O militantă britanică din cadrul mişcării altermondialiste 'No border', care luptă pentru desfiinţarea frontierelor, a fost reţinută în cursul acestei operaţiuni, au indicat două surse poliţieneşti.
Joi, guvernul, care vrea să dezafecteze cea mai mare tabără ilegală din Franţa unde supravieţuiesc între 3.700 şi 7.000 de migranţi potrivit acestor surse, a obţinut câştig de cauză din partea justiţiei pentru evacuarea zonei sudice a taberei, decizie contestată de migranţi şi de asociaţii. Autorităţile au dat imediat asigurări că nu încearcă să recurgă la forţă.
'Între 800 şi 1.000 de persoane' trăiesc în această parte a 'Junglei' potrivit prefecturii şi 3.450 potrivit asociaţiilor. Acestea trebuie să fie mutate în centrul de primire de la Calais sau chiar în altă parte a Franţei.
Partea de nord, care adăposteşte în corturi între 1.100 şi 3.500 de refugiaţi, nu este afectată de această decizie a justiţiei şi migranţii vor rămâne acolo.
De ani de zile, migranţii tranzitează prin regiunea Calais, de unde speră să poată traversa în Marea Britanie prin canalul pe sub Canalul Mânecii. Recenta criză a migraţiei le-a crescut numărul, chiar dacă Franţa a fost totuşi scutită de un mare aflux de refugiaţi.
Anunţul privind dezafectarea 'Junglei' a avut drept consecinţă restabilirea de către Belgia vecină a controalelor la frontiera sa pentru a face faţă unor eventuale deplasări ale migranţilor care vin de la Calais. AGERPRES