x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa: Pregătiri de remaniere

Franţa: Pregătiri de remaniere

de Anca Aldea    |    23 Mar 2010   •   00:00

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, l-a invitat ieri, la Palatul Elysee, pe premierul Francois Fillon pentru a discuta despre remanierea Guvernului.



Convorbirile au avut loc la o zi după ce partidul de centru-dreapta al şefului statului a înregistrat o înfrângere dură în ultimul tur al alegerilor regionale. Mai mulţi demnitari francezi au declarat presei că prim-ministrul Fillon nu va renunţa la funcţie în actualele condiţii. Pentru liderul opoziţiei, Martine Aubry, scrutinul de duminică a reprezentat "respingerea, de către popor, a politicii duse de Preşedinţia şi Guvernul Franţei".

Socialiştii şi aliaţii lor ecologişti au obţinut 54% în scrutin, iar dreapta - doar 36%. Frontul Naţional, partidul de extremă-dreapta condus de Jean-Marie Le Pen, a înregistrat un scor de peste 9%, confirmându-şi astfel revenirea pe scena politică. Remanierea este necesară şi pentru că potrivit unui sondaj de opinie citat de BBC, 57% dintre francezi ar dori schimbarea componenţei guvernamentale. Rezultatul scrutinului reprezintă şi un semnal de alarmă transmis lui Sarkozy, care a pierdut din popularitate din cauza reformelor impuse, dar şi pentru că nu şi-a ţinut promisiunile din campania prezidenţială.

Eventualele schimbări în Executiv urmează să fie anunţate în cursul acestei săptămâni, transmite AFP.

×
Subiecte în articol: externe