x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franța și Marea Britanie, hotărâte să salveze acordul nuclear cu Iranul

Franța și Marea Britanie, hotărâte să salveze acordul nuclear cu Iranul

14 Mai 2018   •   18:46
Franța și Marea Britanie, hotărâte să salveze acordul nuclear cu Iranul

Ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian, şi omologul său britanic, Boris Johnson, au exprimat luni, la Londra, voinţa guvernelor lor de a salva acordul nuclear cu Iranul, încheiat în iulie 2015 şi din care SUA s-au retras recent, transmite AFP. 

'Poziţia noastră este una de determinare şi de unitate, de voinţă de a face să trăiască acest acord', a declarat şeful diplomaţiei franceze, după întrevederea cu Boris Johnson şi în ajunul întâlnirii pe care cei doi o vor avea la Bruxelles cu ministrul german de externe, Heiko Maas, şi cu omologul lor iranian, Mohammad Javad Zarif, în prezenţa şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini. 

'Am regretat decizia americană. Dacă Statele Unite părăsesc un acord internaţional, aceasta nu înseamnă că acordul este caduc. Noi vom rămâne în acord şi vrem să-l facem să trăiască atât timp cât Iranul îl respectă', a subliniat Le Drian. 

'Poziţia noastră este comună şi cu cea germană, ceea ce nu ne împiedică să discutăm cu Statele Unite ale Americii pentru a le spune care este poziţia noastră', a adăugat el. 

La rândul său, Boris Johnson a subliniat că 'Marea Britanie şi Franţa sunt determinate să păstreze esenţa acordului nuclear iranian'. El a menţionat că, 'mâine, la Bruxelles, vom discuta despre ce putem face pentru a ajuta companiile britanice şi companiile europene să aibă încredere că pot continua să facă afaceri'. 'Nu voi pretinde că va fi uşor, dar suntem hotărâţi să ne protejăm companiile', a continuat el. 

Ministrul britanic a estimat, pe de altă parte, că este 'vitală' continuarea dialogului cu SUA. 

Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a anunţat luni că, în cadrul actualului său turneu diplomatic la Beijing, Moscova şi Bruxelles, va încerca să obţină garanţii din partea semnatarilor acordului privind programul nuclear că 'interesele Teheranului vor fi apărate' după retragerea SUA din această înţelegere.AGERPRES

×