Politicienii români cer discuţii oficiale cu francezii.
Franţa este criticată tot mai mult la nivel internaţional din cauza măsurilor de evacuare a taberelor ilegale de romi proveniţi în principal din România şi Bulgaria, comentează Deutsche Welle în pagina electronică. Aceste măsuri, susţinute de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, au atras critici ferme din partea Naţiunilor Unite şi a Consiliului Europei, dar şi din partea Ligii franceze a Drepturilor Omului, al cărei vicepreşedinte, Malik Salemkour, a apreciat că în ţară există o problemă de "rasism instituţionalizat", scrie DW.
Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale investighează, de asemenea, modul în care sunt tratate comunităţile rome. Un membru al comitetului a apreciat că măsurile luate în Franţa amintesc de Guvernul de la Vichy, care a colaborat cu ocupanţii nazişti în timpul celui de-al doilea război mondial. Pe de altă parte, ambasadorul francez la ONU, Jacques Pellet, a respins acuzaţiile potrivit cărora Guvernul de la Paris ar adopta o abordare rasistă faţă de romi. Potrivit acestuia, "situaţia financiară extrem de precară" a minorităţii rome ca şi originile sale din afara Franţei "îngreunează integrarea" acesteia.
După aproape două săptămâni de când a izbucnit scandalul expulzării romilor din Franţa, politicienii români solicită discutarea subiectului cu autorităţile franceze, dar şi cu oficialii Comisiei Europene. Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a criticat "psihoza rasistă" din Franţa şi a cerut ca "familia europeană" să adopte o poziţie clară şi tranşantă cu privire la această situaţie. "Cerem autorităţilor române să declanşeze discuţii serioase cu autorităţile franceze, dar şi cu Comisia Europeană pe tema expulzării romilor din Franţa. Trebuie stabilit, împreună cu partenerii noştri francezi, cadrul exact al acestor demersuri. Este inacceptabilă asumarea tacită a faptului că mii de oameni sunt supuşi încălcării drepturilor lor fundamentale. Suntem împotriva unei psihoze rasiste, care poate fi un precedent periculos", a spus Diaconescu.
Citește pe Antena3.ro