x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa vrea să livreze Greciei falimentare nave de război, stârnind revolta Germaniei

Franţa vrea să livreze Greciei falimentare nave de război, stârnind revolta Germaniei

17 Oct 2011   •   11:41
Franţa vrea să livreze Greciei falimentare nave de război, stârnind revolta Germaniei

Franta starneste revolta producatorilor de arme si politicienilor din Germania, fiindca a incheiat un acord cu Grecia, pentru livrarea a doua, pana la patru fregate noi, moderne (invizibile de catre aparatele radar inamice) la un pret de 300 de milioane de euro / fregata, informeaza spiegel.de.

Desi plata fregatelor este amanata conform acordului timp de 5 ani de zile, Berlinul este nelinistit de perspectiva ca navele sa fie achitate, finalmente, tot de contribuabilii europeni, inclusiv de cei germani. Asta, intrucat este posibil, chiar probabil ca Grecia sa nu-si poata respecta angajamentele de plata asumate prin acordurile cu FMI si Uniunea Europeana si sa aiba nevoie de o noua restructurare a creditelor.

Desi acordul prevede posibilitatea returnarii navelor catre armata franceza, in cazul imposibilitatii platii acestora, faptul nu ii linisteste pe germani. Deloc surprinzator, controversa a fost aprinsa de un competitor al producatorului francez de armament DCNS, grupul ThyssenKrupp, care cauta, la randul sau, sa ajunga la un acord cu Grecia.

Producatorul german de armament a reusit sa ralieze politicieni din intreg spectrul politic, care acum ii cer imperios cancelarului german Angela Merkel sa 'ii bage mintile in cap' presedintelui francez Nicolas Sarkozy.

ThyssenKrupp a refuzat sa comenteze oficial situatia, dar un document 'scurs' catre Spiegel arata ca juristii grupului pregatesc o argumentatie bazata pe faptul ca acordul greco-francez incalca legislatia europeana a achizitiilor publice si pe cea a subventiilor de stat.

×