x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fraudă de proporții la Uber. Zecii de companii fictive și taxe neplătite de miliarde de dolari

Fraudă de proporții la Uber. Zecii de companii fictive și taxe neplătite de miliarde de dolari

12 Mai 2021   •   15:12
Fraudă de proporții la Uber. Zecii de companii fictive și taxe neplătite de miliarde de dolari

Uber a eludat plata taxelor printr-un proces complex care a implicat 50 de companii fictive din Olanda, conform unui studiu al Centrului Internaţional pentru Cercetare şi Responsabilitate privind Impozitul pe Venit (CICTAR), citat de Business Insider.

În anul 2019, grupul american a declarat pierderi operaţionale de 4,5 miliarde de dolari la nivel global, excluzând Statele Unite şi China. În realitate, acesta a înregistrat un venit operaţional de 5,8 miliarde de dolari.

Anterior, Uber a dezvăluit o detalii privind paradisul fiscal din Olanda, mutându-şi proprietatea intelectuală din Bermuda în ţara din Vestul Europei. „Este o Ligă a Campionilor pentru evitarea impozitelor”, spune principalul analist CICTAR, Jason Ward.

Compania şi-a transferat proprietatea intelectuală printr-un „împrumut” de 16 miliarde de dolari de la una dintre subsidiarele sale din Singapore care, la rândul ei, deţine una dintre companiile fictive din Olanda, manevră prin care gigantul american poate evita anual taxe de un miliard de dolari, perioada întinzându-se astfel pe următorii 20 de ani.

Totodată, mai multe filiale din Olanda ale Uber nu au comunicat rapoartele financiare obligatorii, în timp ce în India, Uber a plătit sub o treime din taxele impuse de ţară asupra multinaţionalelor, respectiv 6%.

Taxele plătite de Uber în Australia au fost cu 30,5 milioane de dolari sub nivelul prevăzut de autorităţile financiare, scrie ziarul olandez Groene Amsterdammer.

Mediafax

×
Subiecte în articol: uber frauda