x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FSB: Fragmentul din craniul lui Hitler este autentic

FSB: Fragmentul din craniul lui Hitler este autentic

08 Dec 2009   •   00:00
FSB: Fragmentul din craniul lui Hitler este autentic

Fragmentul din craniul despre care se crede că ar fi aparţinut lui Adolf Hitler şi conservat la Moscova este autentic, au asigurat luni serviciile speciale ruse (FSB, ex-KGB), în condiţiile în care un studiu american afirmă că el aparţine de fapt unei femei, relatează AFP.



"Arhivele FSB deţin maxilarul lui Hitler, iar arhivele de stat un fragment din craniul lui Hitler. Cu excepţia acestora, confiscate la 5 mai 1945, nu există alte rămăşiţe din corpul lui Hitler", a indicat Vasili Hristoforov, şeful fondurilor arhivelor FSB, citat de Interfax.

În septembrie, profesori de la Universitatea din Connecticut (nord-estul SUA) au afirmat că analizele lor ADN au demonstrat că bucata de craniu aparţine unei femei de circa 20-40 de ani. Maxilarul nu a fost testat. "Cercetătorii nu s-au adresat arhivelor FSB. Şi chiar dacă ar fi obţinut ADN-ul fragmentelor noastre, cu ce ar fi putut să le compare?. Aceste resturi sunt unice, nu mai există nimic comparabil. Sumt singurele dovezi de acest tip ale morţii lui Hitler şi de aceea FSB le menţine în arhivele sale", a insistat Hristoforov. Aceste declaraţii par să îl contrazică pe şeful adjunct al arhivelor de stat ruse, Vladimir Kozlov. Acesta a explicat în septembrie că bucata de craniu, găurită de glonţ, a fost prezentată întotdeauna ca "aparţinând probabil lui Hitler".

Potrivit lui, "constatarea privind moartea lui Hitler a fost făcută cu un an înainte de descoperirea fragmentelor de craniu", în timp ce oficialul FSB asigură că oasele au fost găsite la 5 mai 1945, la cinci zile după moartea dictatorului nazist. Această dezbatere intervine în condiţiile în care dubii privind succesiunea evenimentelor - şi chiar speculaţii privind o posibilă fugă a dictatorului - persistă de decenii.

×
Subiecte în articol: externe