x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Furie în Egipt, după refuzul lui Mubarak de a demisiona

Furie în Egipt, după refuzul lui Mubarak de a demisiona

11 Feb 2011   •   09:22
Furie în Egipt, după refuzul lui Mubarak de a demisiona
Sursa foto: /Reuters

Zeci de mii de manifestanţi s-au strâns, astăzi, în piaţa Tahrir din Cairo, pentru o nouă mobilizare masivă împotriva preşedintelui egiptean Hosni Mubarak. "După 30 de ani, suntem obosiţi să-l mai ascultăm, tot ce vrem să auzim este că va pleca", afirmă Mohammad Ibrahim, un învăţător în vârstă de 42 de ani venit din Alexandria, al doilea oraş ca mărime din ţară.

Protestatarii din Egipt au intrat astăzi în a 18-a zi de manifestaţii, după ce aseară, într-un discurs televizat adresat naţiunii, preşedintele Hosni Mubarak a refuzat să demisioneze, relatează CNN.

Într-un discurs extrem de aşteptat, Mubarak s-a agăţat de preşedinţie, dar a spus că va "delega din puteri" vicepreşedintelui Omar Suleiman conform Constituţiei - o concesie majoră din partea omului care a condus Egiptul cu mână forte timp de aproape 30 de ani.

Totuşi, discursul său nu a reuşit să-i calmeze pe protestatarii din Piaţa Tahrir, care s-au adunat ca sardinele şi nu au dat semne că vor să renunţe. Un grup de demonstranţi a mărşăluit spre palatul prezidenţial, unde armata menţine o prezenţă puternică. O alt grup a mărşăluit în faţa clădirii televiziunii de stat. Alţi demonstranţi sunt aşteptaţi vineri după rugăciune. 'Pleacă! Pleacă!', au strigat demonstranţii furioşi în timp ce Mubarak vorbea. Ei cer preşedintelui să demisioneze imediat.



După discurs, preşedintele parlamentului Ahmed Fathi Srour a declarat pentru televiziunea de stat Nile TV că decizia lui Mubarak a pus responsabilitatea pentru conducerea zilnică a guvernului în mâinile lui Suleiman. Aceasta înseamnă controlul asupra poliţiei, a Ministerului de Interne şi a altor agenţii cheie, dar şi controlul asupra politicii economice şi a negocierilor cu opoziţia.

Srour a repetat declaraţia lui Mubarak, adăugând că legea supremă - Constituţia - îi interzice preşedintelui să delege alte atribuţii cheie către vicepreşedinte. Prin urmare, puterea de dizolvare a parlamentului sau demiterea guvernului, precum şi capacitatea de a cere amendamente la Constituţie rămân în mânile lui Mubarak şi nu ale lui Suleiman.

"Vicepreşedintele este preşedintele de facto", a declarat ambsadorul egiptean în SUA, Sameh Shoukry, pentru CNN, la scurt timp după discursul lui Mubarak.

Protestatarii au urmărit discursul preşedintelui pe ecrane instalate în Piaţa Tahrir. Liniştiţi la început, ei au aşteptat să audă ce va spune preşedintele. Atunci când a devenit clar că Mubarak nu va demisiona, au erupt din nou. "Ilegitim" sau "Mubarak laşul trebuie să plece", au început ei să strige.

Mubarak a subliniat, cum a mai făcut-o, că nu va candida pentu un nou mandat la alegerile din septembrie. El şi-a exprimat de asemenea regretul pentru pierderile de vieţi şi a spus că va abroga Articolul 179 din Constituţie, care îi permite lui Mubarak să trimită pe orice persoană suspectată de terorism în faţa instanţei militare, 'imediat după ce vom recâştiga stabilitatea şi securitatea'.

Vicepreşedintele Omar Suleiman s-a adresat naţiunii imediat după Mubarak, cerându-le egiptenilor să rămână calmi şi să se întoarcă la lucru. El a spus că s-a angajat să facă "tot ce este nevoie pentru a avea o tranziţie liniştită a puterilor, în concordanţă cu prevederile Constituţiei". "Întoarceţi-vă la casele voastre. Întoarceţi-vă la muncă. Patria are nevoie de munca voastră", a adăugat el.

Refuzul lui Mubarak de a demisiona a prins administraţia americană cu garda jos, a declarat un înalt oficial american pentru CNN. Obama a transmis joi noapte un comunicat în care a spus că anunţurile făcute de Mubarak nu sunt suficiente.

"Egiptenii au primit asigurarea că va avea loc o tranziţie a puterii, însă nu este deocamdată evident dacă această tranziţie va fi imediată, semnificativă sau suficientă", a precizat Obama în comunicat. "Numeroşi egipteni nu sunt convinşi că guvernul este serios în legătură cu o tranziţie reală spre democraţie şi este responsabilitatea guvernului de a vorbi clar egiptenilor şi întregii lumi", a adăugat şeful de la Casa Albă.

Demonstraţiile în masă, în ciuda avertismentelor serioase ale guvernului privind o intervenţie militară, au rămas implacabile joi, iar mii de muncitori din industriile vitale şi-au părăsit locurile de muncă în semn de solidaritate cu demonstranţi care cer schimbarea.

Armata a rămas pe străzi în forţă, iar mulţi consideră că viitorul Egiptului depinde de rolul acesteia. "Egiptul va exploda. Armata trebuie să salveze ţara acum", a scris liderul de opoziţie Mohamed ElBaradei pe contul său de Twitter imediat după discursul lui Mubarak.

×
Subiecte în articol: Egipt mubarak tahrir