x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un elev de 13 ani a realizat fuziune nucleară în laboratorul şcolii

Un elev de 13 ani a realizat fuziune nucleară în laboratorul şcolii

06 Mar 2014   •   19:21
Un elev de 13 ani a realizat fuziune nucleară în laboratorul şcolii

Un elev de 13 ani din Marea Britanie a reuşit să realizeze fuziune nucleară lucrând în timpul liber în laboratorul şcolii. Jamie Edwards, elev la Academia Penwortham Priory, este cel mai tânăr om de ştiinţă care are la activ o astfel de realizare.

"Încă nu-mi vine să cred că am reuşit. Toţi prietenii mă cred nebun", spune elevul.

Jamie, care a început să lucreze la proiectul său anul trecut, în octombire, a folosit procedeul fuziunii prin confinare inerţială, pus la punct în anii '60.

"Într-o zi căutam pe internet informaţii despre radiaţii şi alte aspecte ale energiei nucleare şi am citit despre Taylor Wilson", spune elevul.

Taylor Wilson este un american care a realizat acelaşi tip de fuziune nucleară la vârsta de 14 ani. Astfel că Jamie şi-a propus să bată recordul de vârstă pentru o astfel de realizare. Jamie Edwards va împlini 14 ani pe 9 martie.

"Am cercetat procedeul, mi s-a părut cool şi am decis să încerc şi eu", spune Jamie.

"Vedeţi această minge mov de plasmă? Practic este o stea închisă într-un borcan", spune elevul despre realizarea sa.

Jamie, alături de un prieten de-al său pe nume George Barker, a început proiectul consultând un site pentru fizicienii amatori. Elevul a cerut fonduri de la mai multe laboratoare şi universităţi, însă a fost respins. În cele din urmă, şcoala la care merge a decis să acopere costul materialelor.

"Nimeni nu mă lua în serios. Era greu de crezut că un băiat de 13 poate face aşa ceva. În cele din urmă am apelat la profesorul meu, domnul Hourigan", povesteşte Jamie.

"Am rămas trăsnit şi recunosc că mi-a fost puţin teamă când Jamie a venit cu propunerea. M-a asigurat, totuşi, că nu va arunca şcoala în aer", a povestit Jim Hourigan, profesorul elevului. Şcoala a acceptat să finanţeze proiectul cu 2.000 de lire sterline.

Jamie a comandat materialele necesare din Lituania, SUA şi Marea Britanie, lucrând la proiect în timpul pauzelor şi după orele de şcoală.

În viitor, Jamie Edwards intenţionează să realizeze un accelerator de particule în miniatură.

×
Subiecte în articol: fuziune nucleara confinare inertiala