x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe G7 - Medicamente sau alcool? Aceasta-i intrebarea japoneza - video

G7 - Medicamente sau alcool? Aceasta-i intrebarea japoneza - video

17 Feb 2009   •   00:00

Ministrul japonez de Finanţe, Shoichi Nakagawa, a anunţat marţi că va demisiona în următoarele săptămâni, după ce a fost acuzat că s-ar fi prezentat în stare de ebrietate la o reuniune a G7 din Roma, relatează AFP.



Ministrul a precizat că îşi va părăsi funcţia după adoptarea de către Parlament a Bugetului de stat pentru anul 2009-2010. Acest buget va trebui votat în principiu până la 31 martie.

Cunoscut pentru consumul excesiv de alcool, Nakagawa s-a prezentat în stare aparent de ebrietate la o conferinţă de presă în urma reuniunii miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din statele G7, sâmbătă, la Roma.

Potrivit imaginilor difuzate de televiziuni, acesta era roşu la faţă, cu privirea pierdută, bâlbâindu-se şi incapabil să înţeleagă întrebările sau să îşi încheie frazele, şi chiar aţipind în mod repetat.

"Aş vrea să îmi prezint din nou scuzele pentru că am provocat probleme mari în timpul acestei conferinţe de presă", a declarat Nakagawa marţi.

El a dezminţit din nou că ar fi fost beat, afirmând ca starea sa se datora medicamentelor ingerate împotriva gripei. El şi-a juistificat totodată plecarea din Guvern din motive de sănătate.

"Noaptea trecută m-am prezentat la spital, iar de dimineaţă am fost diagnosticat cu probleme de rinichi, răceală şi oboseală", a precizat el.

Voi face tot posibilul pentru a-mi exercita funcţia în zilele care rămân. Sper că economia japoneză se va stabiliza cât mai curând posibil", a explicat în continuare ministrul, care deţiune funcţia din septembrie 2008.

Acest nou scandal favorizează opoziţia de centru-stânga, care creşte în sondajele de opinie, în timp ce cota de popularitate a premierului conservator Taro Aso scade vertiginos. Opoziţia, care controlează Senatul, a cerut demisia lui Nakagawa şi a ameninţat cu depunerea unei moţiuni de cenzură.

Mai mulţi membri ai Guvernului şi ai Partidului Liberal-Democrat (PLD), formaţiune de dreapta aflată la putere în Japonia, au cerut public privind plecarea lui Nakagawa.

"Nu are altă alegere decât să îşi asume responsabilitatea", a comentat Yasushisa Shiozaki, membru al PLD, apreciind totodată ca fiind "dificil de înţeles" de ce Nakagawa nu îşi părăseşe funcţia imediat. "Cred că ar fi mai bine dacă ar demisiona pur şi simplu rapid", a adăugat el.
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe