x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gabonezul Bongo a finanţat campania lui Jacques Chirac

Gabonezul Bongo a finanţat campania lui Jacques Chirac

de Irina Cristea    |    09 Iun 2009   •   00:00

Fostul preşedinte francez Jacques Chirac şi-a făcut campanie electorală în 1981 pe banii preşedintelui Gabonului. Autorul acestei dezvăluiri este un alt fost preşedinte al Republicii, Valéry Giscard d'Estaing, potrivit Le Figaro.



"În mod normal nu se acceptă finanţări din partea unor ţări străine pentru candidaţii francezi iar eu am aflat, la acea vreme, că Omar Bongo îi acordă lui Jacques Chirac susţinere financiară. Eram, pe atunci, preşedintele ţării şi l-am spunat pe domnul Bongo. I-am spus: «E foarte amabil din partea dumneavoastră, dar susţineţi campania contracandidatului meu!».

A urmat o scurtă tăcere, apoi el mi-a spus: «A, aţi aflat?». Din acel moment, am întrerupt relaţiile cu el", a spus Valéry Giscard d'Estaing care a ocupat funcţia supremă în stat între anii 1974 şi 1981. Relatarea sa a avut lor în cadrul omagiilor aduse lui Omar Bongo, care a decedat la 8 iunie 2009.

Drept reacţie la afirmaţiile făcute de Giscard d'Estaing, fostul ministru de Interne Charles Pasqua a declarat că este prima oară când aude despre o astfel de contribuţie financiară sau de orice alt fel adusă de Omar Bongo clasei politice franceze. "Pentru precizări, ar trebui să vă adresaţi la nivel de preşedinte al Republicii. Îi invit pe cei care au astfel de informaţii să pună cifrele pe masă", a mai spus el.

VECHI PRIETENI
Aceste acuzaţii aruncă o lumină obscură asupra binecunoscutei prietenii dintre Jacques Chirac şi Omar Bongo, preşedintele care a condus Gabonul vreme de 41 de ani şi care i-a cunoscut pe toţi preşedinţii celei de-a V-a Republici. Bongo este autorul unei formulări celebre: "Franţa fără Africa este ca o maşină fără combustibil, iar Africa fără Franţa este ca o maşină fără şofer".

×
Subiecte în articol: externe bongo