x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gabriel nu crede în 2% pentru NATO

Gabriel nu crede în 2% pentru NATO

02 Mar 2017   •   21:30
Gabriel nu crede în 2% pentru NATO
Sursa foto: SASCHA STEINBACH/EPA

Ministrul de Externe german, Sigmar Gabriel, a afirmat, ieri, la Tallinn, că NATO nu a convenit pentru fiecare țară din cadrul alianței obligativitatea realizării unui obiectiv rigid privind alocarea a 2 % din PIB pentru apărare, relatează agenția Reuters.

„Sunt preocupat în legătură cu faptul că politicienii fac promisiuni în mod public, pe care nu le pot îndeplini ulterior”, a declarat Gabriel, adăugând că NATO a convenit pur și simplu că țările membre ale Alianței Nord-Atlantice vor depune eforturi pentru a atinge ținta de 2%. „Nu este un scop clar stabilit de 2%, ci mai degrabă... ar trebui să ne îndreptăm în acea direcție”, a afirmat Gabriel, la începutul unei vizite în republicile baltice. Germania cheltuiește în prezent pentru apărare 1,2% din PIB. La summitul NATO din Țara Galilor, din 2014, aliații au fost de acord să pună capăt reducerilor de cheltuieli pentru apărare ce durau de ani de zile și care i-au lăsat pe europeni fără capabilități vitale. Ei au convenit că toți aliații ar trebui să îndeplinească obiectivul privind alocarea a 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare în fiecare an, până în 2024, deși realizarea obiectivului respectiv nu este obligatorie din punct de vedere legal. Reuters notează că subiectul a devenit o sursă de tensiuni între creștin-democrații cancelarului Angela Merkel și aliații lor din coaliția de guvernare, social-democrații ministrului Gabriel, care speră s-o detroneze pe Merkel la alegerile naționale din septembrie. Șefa portofoliului Apărării, Ursula von der Leyen, l-a criticat pe Gabriel pentru declarațiile sale, prin care el a avertizat în legătură cu axarea doar pe cheltuielile pentru apărare și declanșarea unei noi curse a înarmării.

Angela Merkel a afirmat că Germania trebuie să-și îndeplinească angajamentul privind realizarea obiectivului NATO, de 2% din PIB.

 

„Sunt preocupat că politicienii fac promisiuni, pe care nu le pot îndeplini ulterior” - Sigmar Gabriel

×