x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gaddafi avea propriul său Neverland

Gaddafi avea propriul său Neverland

de Anca Aldea    |    25 Aug 2011   •   12:31

Rebelii care au patruns in fortareata Bab al-Aziziya din Tripoli, in traducere "Portile splendide', au descoperit ca resedinta lui Muammar Gaddafi nu era folosita doar pe post de cartier general, ci si ca parc de distractii. Liderul libian avea, in gradina casei sale inconjurata de ziduri inalte de patru metri, o gradina zoologica plina cu animale primite de la diversi dictatori africani si multe tiribombe si alte distractii in aer liber pentru copii, intocmai celebrului Neverland al lui Michael Jackson.

Intinsa pe sase kilometri patrati, strabatuti de familie cu masinute asemanatoare celor de pe terenurile de golf, resedinta colonelului Gaddafi gazduia, de asemenea, mai multe lucrari de arta costisitoare, precum si replici de mobilier din secolul al XIV-lea. In mijlocul uriasei curti, o constructie neobinuita din sticla adaposteste mai multe piese de mobilier vechi. Aici se afla fosta resedinta a colonelului, bombardata de americani in '86 si lasata in aceasta stare pana acum. Intr-una dintre incaperile acestei cladiri ruinate a fost gasit un sanctuar format din rachete care atarna din tavan – este camera Hanei, fiica adoptiva a lui Gaddafi, care a fost omorata, la varsta de 15 luni, in raidul americanilor de acum 25 de ani.

Din resedinta colonelului nu lipsesc salile de bal, un teren de fotbal si doua de tenis, o biblioteca, o moschee, birouri, un cinematograf in care rulau ultimele filme occidentale, arme placate cu aur etc. Jurnalistii straini noteaza ca putine din bunurile familiei Gaddafi au ramas in resedinta acesteia, deoarece rebelii nu au rezistat sa nu fure tot ceea ce puteau transporta.

×