x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gaze lacrimogene şi arestări cu miile la Urumki

Gaze lacrimogene şi arestări cu miile la Urumki

de Mihaela Matachita    |    07 Iul 2009   •   00:00

Autorităţile locale au impus restricţii de circulaţie marţi, iar poliţia chineză a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa o mie de manifestanţi etnici han din centrul oraşului Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, care a fost teatrul unor violenţe interetnice soldate cu 156 de morţi duminică, a relatat AFP.

Noi proteste au izbucnit marţi în acest oraş din nord-vestul Chinei, a constatat un corespondent AFP, în timp ce agenţia oficială chineză anunţa scene de "haos". Sute de etnici han înarmaţi cu bastoane, lopeţi şi satâre au ieşit pe stradă marţi după-amiaza, îndreptându-se spre Piaţa Poporului, dar au fost opriţi de poliţie, potrivit AFP. Unii etnici han, populaţia majoritară în China, şi-au exprimat nemulţumirea pentru că au fost ţinta violenţelor comise împotriva comunităţii lor de către uiguri, etnie musulmană şi turcofonă majoritară în Xinjiang.

Agenţia China Nouă a afirmat că adunări similare sau scene cu persoane fugind panicate au avut loc în mai multe cartiere din Urumqi, numeroase persoane s-au refugiat la spitalul municipal. Jurnaliştii de la China Nouă au fost atacaţi cu pietre, tirul încetând după ce aceştia s-au identificat.

Un înalt responsabil al Partidului Comunist din Xinjiang, Wang Lequan, a anunţat la televiziune că interdicţiile de circulaţie intră în vigoare la ora locală 21:00 (16:00, ora României) durând până miercuri la ora locală 8:00 (3:00, ora României), cu scopul de a nu se repeta scenele de haos observate după-amiază, a precizat China Nouă. Totodată, el a lansat un apel la calm comunităţilor din zonă, han şi uigură.

Peste 1.400 de persoane au fost arestate duminică pentru presupusul rol jucat în cadrul violenţelor etnice din Urumqi, unde cel puţin 200 de persoane au manifesat marţi dimineaţa cerând socoteală pentru dispariţia unor apropiaţi. Poliţia i-a somat pe manifestanţi să plece, însă aceştia au ameninţat cu pumnii.

Beijingul i-a acuzat pe uigurii din exil, în mod special formaţiunea Congresul mondial uigur al disidentei în exil Rebiya Kadeer, de organizarea acestor violenţe. Însă grupări uigure din exil au afirmat că evenimentele au degenerat după ce forţele de ordine chineze au tras împotriva persoanelor care manifestau paşnic. Mii de participanţi au atacat în acel moment etnici han, potrivit mărturiilor unor locuitori.

Violenţele păreau apoi că se extind, China Nouă anunţând în noaptea de luni spre marţi dispersarea de către poliţie a "peste 200 de persoane" la Kashgar, în vestul regiunii autonome. Mulţimea dispersată încerca să se adune la moscheea Id Kah, cea mai mare din China, potrivit agenţiei chineze.

×
Subiecte în articol: externe