x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe GAZE NATURALE - South Stream, un vis

GAZE NATURALE - South Stream, un vis

13 Noi 2008   •   00:00
GAZE NATURALE - South Stream, un vis

Rusia nu are în vedere includerea României în proiectul South Stream, cu toate că în România există discuţii privind acest gazoduct. Nabucco nu va putea fi realizat decât cu gaz iranian.



Gerhard Schröder, actual preşedinte al Consiliului de Administraţie pentru gazoductul Nord Stream şi reprezentant al Gazprom, a precizat, ieri la Bucureşti, la conferinţa "Energia în Europa Centrală şi de Est", că nu are nici o informaţie privind includerea României în South Stream dar "dacă România va sprijini South Stream, este binevenită".

Schröder, fost cancelar german în perioada 1998-2005, a precizat că Europa are nevoie atât de Nabucco, cât şi de South Stream. "Europa importă anual 500 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia. În 2015, vom avea nevoie de 200 de miliarde de metri cubi în plus. Pentru acestea avem nevoie de rute adiţionale de transport", a continuat Schröder. El a precizat că, din cei 200 de miliarde de metri cubi ce vor fi importaţi în plus, Nord Stream, gazoduct realizat pe sub Marea Baltică, va transporta 25%, adică 55 de miliarde de metri cubi, 15% vor veni din Libia şi Algeria, 10% din zăcămintele deţinute de Norvegia, iar 10% vor putea fi transportate din Orientul Mijlociu prin Nabucco. Totodată, 40% vor trebui transportaţi prin terminale de gaz natural lichefiat. Pentru toate acestea vor trebui investiţi 90 de miliarde de euro.

UMBRA NABUCCO ÎN IRAN
Fostul cancelar a precizat că există destul gaz pentru a umple atât Nord Stream, cât şi South Stream, dar că Nabucco nu va rezista dacă nu se va pompa prin acesta gaz iranian. "Pe termen mediu şi lung Nabucco are nevoie de Iran pentru gaz şi acest lucru o ştiu şi ei (consorţiul Nabucco – n.r.)", a spus Schröder. Acesta a precizat că noua administraţie americană condusă de Obama, va trebui să rezolve problema dosarului nuclear iranian pentru a se putea permite importul de gaze naturale din această ţară.

STABILITATE VS DEPENDENŢĂ
El a mai precizat că Rusia este mult mai stabilă pentru a face faţă furnizării de petrol şi gaze către Europa decât Nigeria, Libia, Algeria sau Orientul Apropiat, pe unde ar urma să fie traseul conductei panarabe. Până acum consorţiul Nabucco are acontate 8 miliarde de metri cubi de gaz din Azerbaidjan, deşi va transporta 30 de miliarde. Gazprom a propus azerilor cumpărarea întregii producţii de gaze, iar premierul rus, Vladimir Putin, a primit acordul Uzbekistanului şi Turkmenistanului pentru a construi o conductă care să ducă gazul în Rusia. UE ar dori ca statele din Asia Centrală să exporte gazele prin viitoarea conductă ce va trebui să traverseze Marea Caspică până în Azerbaidjan, iar de aici prin Georgia până în Turcia, unde vor fi preluate de Nabucco.

×
Subiecte în articol: externe miliarde nabucco stream south stream