x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Geneva: Consiliul ONU privind drepturile omului a adoptat o rezoluţie privind securitatea jurnaliştilor

Geneva: Consiliul ONU privind drepturile omului a adoptat o rezoluţie privind securitatea jurnaliştilor

de Agerpres    |    25 Sep 2014   •   19:32
Geneva: Consiliul ONU privind drepturile omului a adoptat o rezoluţie privind securitatea jurnaliştilor

Consiliul ONU privind drepturile omului a adoptat joi, prin consens, o rezoluţie privind securitatea jurnaliştilor, o iniţiativă a Franţei şi a Austriei susţinută de 91 de state.

Rezoluţia ''condamnă cu cea mai mare fermitate toate atacurile şi toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor, precum tortura, execuţiile extrajudiciare, dispariţiile forţate şi detenţiile arbitrare, actele de intimidare şi de hărţuire, atât în vreme de conflict, cât şi pe timp de pace''.

Rezoluţia se axează pe impunitatea unor astfel de acte, în majoritate cazuri de omor sau atacuri împotriva jurnaliştilor rămase nepedepsite.

Consiliul ''condamnă ferm impunitatea în legătură cu atacurile şi violenţele împotriva jurnaliştilor şi se declară puternic preocupat de faptul că marea majoritate a acestor infracţiuni rămân nepedepsite, o situaţie ce contribuie la repetarea lor'.

Pentru a lupta împotriva acestei impunităţi, rezoluţia le cere statelor să ia măsuri, precum desemnarea unui procuror specializat, a unor unităţi de anchetă speciale, pregătirea de procurori şi magistraţi în legătură cu problemele care afectează securitatea jurnaliştilor.

Rezoluţia cere în mod deosebit introducerea unui ''mecanism de alertă timpurie şi de răspuns rapid'' care să le permită jurnaliştilor, dacă sunt ameninţaţi, să contacteze imediat autorităţile.

Consiliul subliniază, de asemenea, importanţa faptului de a urmări periodic această chestiune în cadrul examinării respectării drepturilor omului.

×
Subiecte în articol: onu securitatea jurnalistilor