x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europenii de acum 7.000 de ani aveau pielea neagră şi ochi albaştri

Europenii de acum 7.000 de ani aveau pielea neagră şi ochi albaştri

27 Ian 2014   •   14:05
Europenii de acum 7.000 de ani aveau pielea neagră şi ochi albaştri
Sursa foto: PELOPANTON/CSIC

Testele genetice realizate pe rămăşiţele unui schelet vechi de 7.000 de ani descoperit în peştera La Braña-Arintero au arătat că acesta avea pielea neagră şi ochi albaştri, se arată într-un raport publicat de cercetătorul Carles Lalueza-Fox în revista Nature.

Acesta este primul test genetic al unui om care a trăit în perioada mezolitică. Individul a fost botezat La Braña 1. Există şi un al doilea schelet, pe cale de a fi testat, denumit La Braña 2.

Perioada mezolitică a început acum aproximativ 10.000 de ani şi s-a terminat acum aproximativ 5.000 de ani, pe măsură ce oamenii au făcut trecerea de la un stil de viaţă bazat pe vânătoare şi culegerea de fructe şi legume la un stil de viaţă bazat agricultură şi creşterea animalelor (neoliticul).

Caracteristicile lui La Braña 1 arată că acesta nu avea o alimentaţie bazată pe carbohidraţi (specifică oamenilor din neolitic) şi nici bolile asociate cu traiul în comun cu animalele. De asemenea, La Braña 1 nu avea toleranţă la lactoză (substanţă găsită în lapte).

"Totuşi, cea mai mare surpriză a fost să descoperim că acest individ avea o versiune africană a genelor care determină pigmentul pielii, ceea ce indică faptul că avea pielea neagră, deşi nu putem spune exact în ce nunaţă", spune Lalueza-Fox, cercetător la Institutul de Biologie Evoluţionară din cadrul Universităţii Pompeu Fabra.

"Şi mai surprinzător a fost că La Braña 1 avea genele care produc ochi albaştri la europenii de astăzi. Este un fenotip unic al unui om care altfel are trăsăturile persoanelor din nordul Europei", a adăugat acesta.

Analiza genetică a arătat că La Braña 1 se înrudeşte cel mai mult cu europenii care trăiesc astăzi în Suedia şi Finlanda. Cercetătorii, care au colaborat şi cu Centrul pentru Geogenetică din Danemarca, au mai determinat că La Braña 1 avea ca strămoşi oamenii care în perioada paleolitică trăiau în jurul lacului Baikal, din Siberia.

"Aceste date indică faptul că există o continuitate genetică ale populaţiilor din centrul şi vestul Eurasiei. De fapt, aceste date se pot corela cu descoperirile arheologice din alte situri din Europa şi Rusia", spune Lalueza-Fox.

Cele două schelete, La Braña 1 şi La Braña 2, au fost descoperite în 2006, într-o peşteră din Spania situată la 1.500 de metri peste nivelul mării. Temperaturile joase şi nefluctuante din această regiune au făcut ca cele două schelete să se conserve foarte bine, motiv pentru care AND-ul lor a rămas intact. 


La Braña 1 - PELOPANTON / CSIC


×
Subiecte în articol: la brana mezolitic perioada mezolitica