"În decembrie anul trecut, am devenit o ţară candidată. Următorul pas este aderarea", a declarat sâmbătă Irakli Garibashvili. "Astăzi, nu suntem pregătiţi să devenim o ţară membră".
În pofida protestelor ample, fostul prim-ministru a apărat un nou proiect de lege controversat care ar eticheta ONG-urile şi instituţiile media care primesc mai mult de 20 la sută din finanţare din străinătate ca agenţi străini, relatează Politico.
Specialiştii consideră că legea ar crea o prăpastie între Georgia şi Occident şi ar înăbuşi opoziţia în acelaşi mod în care reguli similare au fost aplicate în Rusia.
"Dacă ni se spune că mâine vom deveni membru al UE, atunci va fi posibil să o anulăm foarte uşor, să o revizuim, să o transformăm sau să adoptăm una nouă", a declarat Garibashvili.
În acelaşi timp, el a susţinut că "nu există un consens că o ţară poate deveni membră a UE astăzi", deoarece blocul comunitar "nu este pregătit pentru extindere şi va dura ceva timp, iar aceşti paşi următori depind de multe lucruri".
UE a transmis Georgiei că propunerile, care au scos mii de oameni în stradă pentru a protesta în ultimele săptămâni, sunt incompatibile cu valorile europene şi ar trebui retrase, în timp ce Washingtonul a catalogat proiectul de lege "inspirat de Kremlin" drept un atac la adresa societăţii civile.
Un sondaj de opinie realizat în decembrie 2023 de Institutul Naţional Democratic a constatat că 79% dintre respondenţii georgieni susţin ambiţiile de aderare a ţării lor la Uniunea Europeană.
(sursa: Mediafax)