x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Georgia, tot mai aproape de Uniunea Europeană

Georgia, tot mai aproape de Uniunea Europeană

de Istvan Deak    |    16 Dec 2014   •   17:11
Georgia, tot mai aproape de Uniunea Europeană

Miercuri, 17 decembrie, Parlamentul European va dezbate acordul de asociere UE-Georgia, votul fiind programat pentru a doua zi. Raportorul Andrejs Mamikins (S&D, Letonia) a acordat un interviu site-ului Parlamentului European, în care a vorbit despre potenţialul consolidării legăturilor politice şi economice între cele două părţi. Acordul “este foarte important pentru fiecare georgian”, consideră el, în contextual în care Parlamentul European a ratificat deja acordurile de asociere cu Moldova şi Ucraina. “29% din comerţul UE este către UE. Cel mai important lucru este că acest comerţ va fi liber. Decizia este şi simbolică pentru tranziţia Georgiei dinspre era sovietică înspre UE. Sper că va urma liberalizarea vizelor şi, mai devreme sau mai târziu, aderarea la UE”.

Cât priveşte progresele semnificative făcute în domeniul drepturilor omului şi democraţiei, acordul ar putea contribui la promovarea bunei guvernanţe în Georgia. “Trebuie să dăm Georgiei timp pentru a continua reforma justiţiei. Mulţi politicieni critică autorităţile pentru “justiţia selectivă”. Poliţia nu este la fel de coruptă ca acum 15 ani. Este un stat european ca oricare altul. Georgia este unul din leagănele civilizaţiei europene”, consideră Mamikins.

Problema integrităţii teritoriale
Joi, deputaţii europeni vor vota o rezoluţie privind situaţia din Abhazia şi Osetia de Sud. Dar poate ajuta UE la rezolvarea disputei? “Abhazia şi Osetia de Sud fac parte din statul Georgia. Dacă începem negocieri privind liberalizarea vizelor între UE şi Georgia, mulţi oameni din cele două regiuni vor obţine paşapoarte georgiene şi se vor întoarce în spaţiul constituţional georgian. În septembrie, am vizitat graniţa ilegală dintre Osetia de Sud şi Georgia şi am văzut un bătrân care plângea pentru că locuieşte în Osetia de Sud şi nu poate trece graniţa pentru a-şi vedea fiul. Conflictul nu este între oameni, ci între politicieni. Sper că problema integrităţii teritoriale se va rezolva mai devreme sau mai târziu şi că UE poate ajuta”, mai crede politicianul letonian.

El consideră că în Georgia există un consens puternic naţional în favoare integrării cu Vestul, dar cum ar trebui UE să abordeze Rusia în momentul în care aceasta caută să-şi consolideze relaţiile cu ţările din estul UE? “Mi-au plăcut remarcile recente ale Înaltului Reprezentant Federica Mogherini, conform cărora UE trebuie să se întoarcă la un parteneriat strategic cu Rusia. Situaţia cu Ucraina este dificilă, dar sper să ne întoarcem la acest parteneriat strategic”, a încheiat Amdrejs Mamikins.

×